Sjeverna Makedonija zabranila upotrebu plastičnih kesa u trgovinama
Ilustracija

Sjeverna Makedonija zabranila upotrebu plastičnih kesa u trgovinama

U Sjevernoj Makedoniji od danas je zabranjena prodaja plastičnih kesa u trgovinama, umjesto kojih kupcima mogu da se nude biorazgradive kese koje koštaju 15 denara (25 centi).

Trgovci moraju da evidentiraju koliko su prodali biorazgradivih kesa i na taj način zarađen novac da uplate u poseban državni ekološki fond.

Ministar za životnu sredinu Sjeverne Makedonije Naser Nuredini rekao da je cilj odluke da se biorazgradive kese naplaćuju po toj cijeni nije da se građanima uzmu pare, već da se promijeni način kupovanja i da građani obrate pažnju na zagađenje životne sredine.

„Suština naplaćivanja biorazgradivih kesa je da se podigne javna svijest za korišćenje platnenih torbi, odnosno da se smanji upotreba plastike“, rekao je Nuredini.

Zabrana prodaje plastičnih kesa uvedena je novim Zakonom za upravljanje pakovanjem i otpadom, a trgovcima koji ne budu poštvali zabranu za prodaju plastičnih kesa zaprijećeno je kaznom od 9.000 do 140.000 evra.

U velikim trgovinskim lancima u Skoplju poštuje se odluka o izbacivanju plastičnih kesa iz upotrebe, dok se na pijacama i u pojedinim manjim radnjama kupcima voće, povrće, ili naprimjer burek, i dalje daju u plastičnim kesama.

Prodavci u jednom većem marketu, koji u ponudi na kasi ima i platnene kese, kažu da građani i dalje uzimaju kese, ali da više biraju papirne koje koštaju dva denara, nego biorazgradive po cijeni od 15 denara.

Protiv zabrane upotrebe plastičnih kesa pobunili su se proizvodjači tih kesa, koji traže da ta ekološka mjera bude odložena pet do sedam godina, navodeći da mnogi radnici mogu ostati bez posla.

Prema portalu Fakulteti.mk, u Sjevernoj Makedoniji se godišnje pušta u opticaj 5.000 tona kesa i svaki građanin dnevno u prosjeku koristi po dvije kese.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.