Nikola Rakočević

Rakočević ocijenio da Vladu ne podržavaju ni poslanici opozicije, a ni vlasti

"Kome je do interesa građana, glasaće za pad Vlade"

Vlada ne funkcioniše kako bi trebala i ne podržavaju je poslanici opozicije, ali ni vlasti, pa vjerujemo da će svi koji vode računa o interesima građana glasati za njen pad, ocijenio je Nikola Rakočević, poslanik DPS-a u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV.

U Vladu, dodaje, povjerenje nemaju ni građani, pa ga nijesu iznenadila istraživanja u kojima su izvršna vlast, premijer i ministri dobili loše ocjene.

“Istraživanje pokazuje ono što mi u DPS-u govorimo već duže – da je Crna Gora zakočena na evropskom putu, skliznula sa evropskih šina, da ima slabiju ekonomsku sliku nego 2020. koja je bila godina korone. Ova vlada i većina moraju biti dio neslavne prošlosti crnogorske demokratije”, poručio je Rakočević.

Govoreći o platformi Demokratskog fronta za rješavanje krize, navodi da neće ništa promijeniti, zbog suštinskih razlika partija na vlasti.

“Rekao bih da je jedna od njih, URA zalutala na tu antievropsku stranu i upravo zbog toga ne čudi da tako heterogene partije čine političku većinu. Ko god je pravio takve eksperimente u Evropi, pa čak i u svijetu, završavao je u anticivilizacijskoj vlasti”, rekao je poslanik DPS-a.

Kriza se, uvjeren je, može riješiti okupljanjem progresivnih snaga oko evropske platforme.

“Ako Crna Gora želi ići naprijed, a ne konstantno tavoriti u političkim i kvazipolitičkim temama, ova Vlada mora što prije biti sklonjena sa scene”, tvrdi Rakočević.

DPS podržava ciljeve Maršalovog plana kao što su povećanje minimaln i prosječne zarade i određena rješenja u poreskoj reformi, ali, upozorava, plan čini lošim njegova razrada, odsustvo dublje analize i fazne implementacije, na šta upozoravaju i međunarodni eksperti.

Crna Gora je, kaže, morala ući u zaduženje i rizičnu zonu o čemu govore i procjene da deficit u budžetu može biti do 300 miliona eura. DPS, saopštio je Rakočević, neće glasati za takav budžet.

Iako se ekonomija zahvaljujući turističkoj sezoni značajno oporavila, Crna Gora je za to platila visoku cijenu, smatra poslanik i dodaje da bi oni koji su donosili takve odluke, trebalo da snose moralnu i političku odgovornost.

“Crna Gora je otvorila granice za sve turiste i nije marila za zdravstvene protokole i kovid potvrde, nasuprot drugim zemljama koje su uspostavile standarde. Zbog toga imamo veliki broj zaraženih i preminulih. Ako je to cijena, mislim da je previsoka”, poručio je Rakočević.

Smatra da se u preduzećima, poput Elektroprivede, CEDIS-a, Rudnika uglja, sprovodi partijski revanšizam i zapošljavaju osobe bez kompetentnosti i iskustva, što je dodatno opterećenje i pored velikih rashoda i poslovanja u minusu.

“Sa novim rashodima, a bez novih tržišta i prihoda, čak ni jake kompanije ne mogu da funkcionišu dobro. Pitao bi ih da li bi se tako odnosili i prema svojim privatnim firmama”, kazao je Rakočević.

Komentarišući poslovanje ToMontenegro, Rakočević navodi da nacionalne avio-kompanije, čak i u razvijenijim sistemima, u pojedinim situacijama ne mogu funkcionisati bez intervencije države.

“Međutim, naša Vlada se odlučila za drugačiji koncept i to je jedna njenih možda najgorih odluka. Oni su kompaniju osnovali za cirka 40 miliona eura, a već sada ima deficit oko 3 miliona, iako su drugačije obećavali. To je nepromišljeno planiranje”, zaključio je Rakočević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.