Šic: Crna Gora ima podršku Njemačke, važno je da ostane na proevropskom kursu
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Šic: Crna Gora ima podršku Njemačke, važno je da ostane na proevropskom kursu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je Suzane Šic, izaslanicu Ministarstva vanjskih poslova Njemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku, OEBS i Savjet Evrope, koja boravi u posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je uz zadovoljstvo susretom zahvalio izaslanici za interesovanje za stanje u Crnoj Gori i regionu, pozdravio sveukupne međudržavne odnose Crne Gore i SR Njemačke, čijem kvalitetu značajno doprinosi i ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, a koje karakteriše intenzivna saradnja na svim poljima, dijalog na visokom nivou i konstantan trend unapređenja.

U tom kontekstu ukazao je na važnost održavanja frekventnog političkog dijaloga sa Berlinom, kroz nastavak realizacije posjeta na visokom i radnom nivou, što je dragocjeno za Crnu Goru.

Uz zadovoljstvo kvalitetom bilateralnih odnosa posebno je istakao dobru saradnju u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova, kao i kulturi i prosvjeti, sa izraženim interesovanjem za unapređenje ekonomske saradnje.

Onje zahvalio Njemačkoj na jasnoj podršci evropskim aspiracijama ne samo Crne Gore, već i regiona, uz podsjećanje na podršku članstvu naše zemlje u NATO i ekspertizi u savladavanju krupnih izazova procesa pregovaranja sa EU, posebno u oblasti vladavine prava i zaštite životne sredine.

Uz čvrsto uvjerenje da je formula za stabilnost ovog regiona integracija, Predsjednik je iskazao interes za dalju saradnju sa Njemačkom u prioritetnim oblastima daljeg procesa pridruživanja.

U tom kontekstu, istakao je neophodnost obnove snažnog reformskog napora, koji je u ozbiljnom zastoju i koji je neophodan za savladavanje ključnih izazova u poglavljima 23 i 24.

Izaslanica Ministarstva vanjskih poslova Njemačke izrazila je zadovoljstvo susretom i kazala da je pomoć koju Njemačka pruža Crnoj Gori u suočavanju s pandemijom jasan signal solidarnosti.

"Njemačka prepoznaje da su zemlje ZB u kritičnoj fazi, da su otvorena određena pitanja sumnje ili rezerve prema politici proširenja, ali Njemačka vjeruje da nastavak evropskog puta nema alternativu i da region ZB kao dio Evrope mora postati i dio EU. Za Njemačku je važno da Crna Gora ostane na evropskom kursu, nastaviće da detaljno prati situaciju u zemlji, a Crna Gora može računati da će Berlin podržavati proevropske i reformske politike u Crnoj Gori", kazala je Šic.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o regionu i perspektivi daljeg razvoja odnosa, imajući u vidu vidljive pokušaje da se evropska perspektiva ZB odloži ili spriječi. Konstatovali su da u tom kontekstu za Crnu Goru, nakon članstva u NATO, nema povratka nazad.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.