DPS Pljevlja: Rudnik uglja - primjer urušavanja uspješne kompanije
Demokratska partija socijalista

DPS Pljevlja: Rudnik uglja - primjer urušavanja uspješne kompanije

Svjesni situacije da je naša opština u mnogome oslonjena na rad Rudnika uglja i TE Pljevlja dužni smo da upoznamo građane sa katastrofalnom poslovnom politikom novog menadžmenta u ovim kompanijama, saopšteno je danas iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista u tom gradu.

Navode da je kadrovska politika poznata kao "nepotizam po dubini" dovela do sljedećih poslovnih  podataka koji su dobijeni  poređenjem trećeg kvartala 2020. i 2021. godine:

"Poslovni prihodi su smanjeni sa 31 milion na 28 miliona;

Gotovina je smanjena sa 6 miliona na 2,1 milion;

Neto profit je prepolovljen, sa 7,5 miliona na 3,6 miliona.

Negativan trend kod ključnih indikatora poslovanja zahtijevao je optimizaciju poslovanja i ažurnost u naplati potraživanja. Menadžment je radio suprotno:

Ukupan broj zaposlenih je povećan sa 852 na 1.060;

Ukupan trošak zarada je povećan za 800 hiljada;

Trošak naknada UO je uvećan za 50%;

Trošak donacija i sponzorstava je više nego udvostručen;

Rast obaveza za preko 8 miliona;

Potražavanja od kupaca su povećana na 9,3 miliona ( sa 5,5 miliona na 9,1 milion od matičnog preduzeća - EPCG)", saopšteno je iz DPS-a.

Ovaj podatak kako anvode ukazuje na nisku likvidnost EPCG i dodatno upozorava na pogoršanje njenog finansijskog stanja. EPCG je ističu obaveze prema matičnim preduzećima povećala sa 16 miliona na 21 milion.

Kako su poručili iz DPS-a svjedoci su prevrtanja mašina izvan djelokruga Rudnika, najavu kupovine novih po značajno većim cijenama od kupljenih u ranijem periodu…

"Sve ovo govori da moramo svi zajedno dići glas na svjesno urušavanje termo-energetskog kompleksa dok nije kasno. Ne smijemo gledati ono što je očigledno i ćutati. Jer stabilan rad i dobri ekonomski pokazatelji su glavni adut za opstanak TE Pljevlja a ovi današnji sve rade da to uruše. Svjesno ili ne, kratkoročnim potezima za rad partijskih ili bolje rečeno ličnih interesa ugrožavaju opstanak ne samo Rudnika i TE već i život u Pljevljima", zaključuje se u saopštenju DPS-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.