Ministarstvo prosvjete obezbijedilo internet konekciju u 100 osnovnih škola u Crnoj Gori
Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Ministarstvo prosvjete obezbijedilo internet konekciju u 100 osnovnih škola u Crnoj Gori

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, u saradnji sa Crnogorskim Telekomom obezbijedilo je internet pokrivenost za 100 područnih jedinica crnogoroskih osnovnih škola, koje se nalaze u ruralnim područjima. Ovim povodom, juče su se u Ministarstavu prosvjete, nauke, kulture i sporta sastali načelnica odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije, statistiku i digitalizaciju u MPNKS Marina Matijević i ekspert za korporativnu komunikaciju u Telekomu, Matija Otašević , koji su direktorima škola uručili vrijednu opremu potrebnu za kvalitetnu internet konekciju.

Ovaj projekat predstavlja prvu fazu šire inicijative predviđene Nacrtom Strategije za digitalizaciju obrazovnog sistema, prema kojoj će internet signal biti dosupan svim vaspitno- obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori.

"Opremanje svih objekata vaspitno-obrazovnih ustanova je jedan od preduslova za digitalizaciju obrazovnog sistema. Donacijom Crnogorskog Telekoma obezbjeđuje se mobilni internet u 100 objekata područnih ustanova osnovnih škola. Obezbjeđivanje interneta na ovim lokacijama je od posebnog značaja, jer je osnovni cilj omogućavanje istih uslova za obrazovanje svim đacima, bez obzira na udaljenost škola. Interent u školskom objektu će doprinijeti da djeca koja pohađaju nastavu imaju mogućnost pristupa digitalnim sadržajima koje mogu da koriste,  što direktno utiče  na povećanje kvaliteta nastave“, izjavila je Matijević.

Iz Telekoma ističu da je današnjim sastankom nastavljena gotovo deceniju i po duga i uspješna saradnja te kompanije sa Ministarstvom prosvjete, na projektu besplatan internet za škole.

"Telekom od 2007. godine crnogorskim osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama pruža podršku u vidu besplatnog pristupa internetu, a samim tim i uslugama neophodnim za rad ovih ustanova i za digitalizaciju obrazovanja.

"Dakle, osim besplatnog fiksnog interneta za oko 200 školskih jedinica u crnogorskim gradovima, od 2019. godine pokrili smo 150 prigradskih i ruralnih područnih jedinica mobilnim internetom, jer smo uvjereni da je zaista uspješno društvo samo ono koje uspije da premosti digitalni jaz”, kazao je Otašević.

U skladu sa Sporazumom između Ministarstva i Telekoma, ova kompanija će i ubuduće nastojati da za škole u područjima u kojima za to postoje tehničke mogućnosti, obezbijedi korišćenje TurboDSL-a i optike.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.