IJZ: Zaštita od korone u CG nakon revakcine 93,38%
Ilustracija

IJZ: Zaštita od korone u CG nakon revakcine 93,38%

"Zaštita od obolijevanja od korona virusa, nakon dobijene dvije doze vakcine u Crnoj Gori iznosi 93,38 odsto. Tačno toliko vakcinisanih građana se do danas nije zarazilo.S druge strane, među građanima koji su dobili obje doze vakcine, oboljelo je njih 6,62 odsto", saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Prema njihovim riječima, da vakcine itekako, u najvećem broju slučajeva, “čuvaju glavu” dokazuje i podatak da je među 240.109 građana koji su dobili dvije doze vakcine, smrtnost 0.07 odsto.

"Ovo su podaci iz istraživanja IJZCG koje je sprovedeno zaključno sa 17. novembrom 2021. godine koji govore u prilog naučnim dokazima o tome da nas imunizacija u najvećem procentu štiti i od obolijevanja i od najtežih posljedica.

S obzirom na učestale mutacije virusa i podatke o tome da imunitet slabi pet mjeseci nakon druge doze, molimo i ohrabrujemo građane da dobiju i svoju treću dozu vakcine. To može biti vakcina koju ste dobili kao prve dvije ili Fajzer. U isto vrijeme, molimo i građane koji su prirodno stekli imunitet da ne odlažu vakcinaciju", pojašnjavaju iz IJZ.

Kako dodaju, u Crnoj Gori najviše građana je dobilo Sinofarm vakcinu (63 odsto), Fajzer (24.8 odsto), Astra Zeneka (9.4 odsto) i Sputnjik V (2.4 odsto).

"Sve vakcine su pokazale izuzetno visok stepen zaštite i od hospitalizacije i od smrtnih ishoda", saopšteno je.

Od 164.390 osoba vakcinisanih Sinofarm vakcinom, nakon obolijevanja od korona virusa, preminulo je 137 osoba, što znači 0,08% a inficirano je 7,5%, pojašnjavaju iz IJZ.

Osim toga, od 43.493 osobe vakcinisane Fajzer vakcinom, nakon obolijevanja, 4 osobe su preminule što je 0,009% a inficirano 1,6%.

"Od 25.363 osoba vakcinisanih Astra Zenecom, nakon obolijevanja, umrlo je 9 osoba odnosno 0,03% a inficirano 6,4%.

Od 6.863 osobe vakcinisane Sputnjik V vakcinom, nakon obolijevanja, umrlo je 17 osoba odnosno 0,25% a inficirano 9,2%", saopšteno je iz IJZ.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.