Nastavlja se širenje zaraze: Španija prijavila prvi slučaj omikron soja
Ilustracija

Nastavlja se širenje zaraze: Španija prijavila prvi slučaj omikron soja

Španija je otkrila svoj prvi slučaj varijante virusa korona omikron kod 51-godišnjeg muškarca koji je stigao iz Južnoafričke Republike posle presijedanja u Amsterdamu, saopštile su regionalne zdravstvene vlasti Madrida.

Jedinica za mikrobiologiju u madridskoj bolnici "Gregorio Maranjon“, koja je sekvencirala i potvrdila novu varijantu, dodala je u odvojenom "tvitu“ da je pacijent u dobrom stanju sa blagim simptomima. On je u nedelju doputovao.

Najnoviji soj, koji je prvi put prijavljen u južnoj Africi, izazvala je globalni talas restrikcija i ograničenja na granicama i obustave letova tokom vikenda usred straha od povratka nekontrolisanoj zarazi.

Izuzetno mutirajuća varijanta omikron će se vjerovatno proširiti na međunarodnom nivou i predstavlja veoma visok rizik od talasa infekcija koje bi mogle imati "teške posljedice“ na nekim mjestima, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.