Potrebno uložiti dodatne napore za usklađivanje s pravnom tekovinom EU do kraja 2023

Potrebno uložiti dodatne napore za usklađivanje s pravnom tekovinom EU do kraja 2023

„Poglavlje 1- Sloboda kretanja robe pokriva jednu od četiri osnovne slobode na kojima počiva EU i u tom dijelu je potrebno da svi relevantni akteri ulože dodatne napore kako bi se završio proces usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s obimnom pravnom tekovinom EU do kraja 2023“, kazao je šef Radne grupe za to poglavlje, Dragan Vukčević, načelnik Direkcije za zaštitu konkurencije unutrašnju trgovinu i infrastrukturu kvaliteta u Ministarstvu ekonomskog razvoja, saopštio je Generalni sekretarijat Vlade.

Danas je održana konstitutivna sjednica radne grupe za poglavlje 1 – Sloboda kretanja robe na kom je bilo riječi o sprovođenju Mape puta za ispunjenje završnih mjerila u tom poglavlju.

Vukčević  je istakao da je to poglavlje veoma kompleksno, imajući u vidu da se prožima na više oblasti koje uključuju niz institucija i potrebu intenzivne koordinacije i saradnje kako između samih resora, tako i između resora i institucija infrastrukture kvaliteta.

On je kazao da je kroz Program pristupanja Crne Gore EU 2021-2023 u ovom poglavlju planirano 85 propisa u zakonodavnom dijelu, te da je potreban snažniji zamah u pravcu realizacije svih preostalih obaveza, s posebnim fokusom na jačanje administrativnih kapaciteta za sprovođenje zakonodavstva, što je i jedna od preporuka EK.

Članovi Radne grupe su razmijenili mišljenja u vezi sa Izvještajem EK o CG za 2021, saglasivši se da će Akcioni plan za adresiranje preporuka iz tog dokumenta predstavljati dodatnu vrijednost već postojećim mehanizmima i dokumentima o realizaciji obaveza iz EU agende.

Takođe, u kontekstu primjene revidirane metodologije,  dogovorili su snažniju koordinaciju sa poglavljima 27 – Životna sredina i klimatske promjene i 28 – Zaštita potrošača i zdravlja.

Radna grupa je formirana u septembru ove godine i broji  31 člana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.