Rad vlade ocijenjen sa 2,28, nijedno ministarstvo nije stiglo do trojke
Čađenović i Uljarević, foto: Mediabiro

Istraživanje CGO i DAMAR

Rad vlade ocijenjen sa 2,28, nijedno ministarstvo nije stiglo do trojke

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i agencija DAMAR, predstavili su nalaze tematskog istraživanja u okviru zajedničke inicijative CG puls. U fokusu ovog CG pulsa bila je godišnjica rada Vlade Crne Gore.

Direktorica CGO Daliborka Uljarević je saopštila da su pitali građane kako bi ocijenili situaciju u zemlji, te da je je 20,6 odsto građana stava da je država u krizi, 25 odsto da je na ivici katastrofe, a 14 da je situacija stabilna.

 

Ovi podaci govore da dominanta većina građana situaciju ocjenjuje kriznom, te da skoro polovina smatra da se CG krece u pogrešnom pravcu.

"Rad vlade ocijenjen sa 2,28. Nijedno ministarstvo nije stiglo do trojke, a najbolje se kotira ministarstvo finansija i socijalnog staranja, a najgore ministarstva ekologije i prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Ministar finansija Milojko Spajić ocijenjen je sa 3,05, a slijede ga Jakov Milatović i Tamara Srzentić, dok se Premijer se nalazi među top tri najgore ocijenjena člana Vlade. Za skoro polovinu građana učinak Vlade je ispod svih očekivanja.

Ova Vlada se većinski vidi kao konzervativna, klerikalna, revanšistička i amaterska - 52,1 posto smatra da je Vlada klerikalna, 34,1 odsto građana ne zna da navede nijednu prednost ove Vlade, a svaki četvrti građanin smatra da je članstvo u partiji faktor za sticanje posla", kazala je Uljarević,prenosi Mediabiro.

Ističe da 39,5 odsto smatra da je napredak u profesionalizaciji državne uprave isti kao ranije. Među onima koji vide napredak najviše je nacionalnih Srba, dok su ostali uglavnom nezadovoljni.

Izvršni direktor DAMAR-a Vuk Čađenović je kazao da je najvišu prosječnu ocjenu vlada dobila za privrženost slobodi vjeroispovjesti, te da 44 odsto građana uopšte ne vjeruje premijeru, 60,5% smatra da premijer često mijenja stavove, a 17,7 odsto građana smatra se politika vodi na osnovu stava vladajuće većine.

"Maršalov plan i Evropa sad čulo je više od 80 odsto građana, a više od 40 odsto njih smatra da je plan dobar i ostvariv.

44,4 odsto građana ocijenilo je da odluka o upisu cetinjskog manastira na državu znači da Vlada radi u interesu SPC", saopšteno je.

Gotovo 60 odsto građana ne podržava premijerov stav da se ne vakciniše.

"Mislim da smo iznijeli dovoljno podataka koji ukazuju da se stvari kreću u pravcu gubitka povjerenja ovoj vladi", poručila je Uljarević.

 Istraživanje je rađeno od 16. do 24. novembra na uzorku od 1012 punoljetnih ispitanika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.