Kršili pravila, a uzimali novac, sportisti ostavljeni na milost i nemilost rigoroznih mjera
Marko Begović, foto: Facebook

Kršili pravila, a uzimali novac, sportisti ostavljeni na milost i nemilost rigoroznih mjera

Nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o sportu, stekle su se neophodne, formalno-pravne pretpostavke za institucionalno uređenje politike antidopinga, rekao je za Portal RTCG Marko Begović, vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade. Kako je rekao, na ovaj početni korak se dugo čekalo, ali posebno u 2020.godini i 2021.godini, problem je postao dodatno složeniji.

"Naime, nastavkom politizacije, sportski forumi i organizacije su regresirali u svom radu, a sportisti i sportski radnici ostavljeni na milost i nemilost rigoroznih mjera shodno međunarodno obavezujućim standardima. Sve do mog stupanja na dužnost, redovno su predstavnici nekadašnjeg ministarstva ali i Uprave za sport i mlade, kao članovi Komisije za antidoping ne samo kršili Kodeks WADA, već i primali značajna finansijska sredstva", tvrdi Begović.

Kako je rekao, sa tom praksom je završeno, jer budući institucionalni aranžman predviđa nezavisnu i profesionalnu organizaciju za čiji rad je obezbijeđena tehničko-ekspertska podrška, s obzirom na činjenicu "da smo deficitarni u ovoj oblasti".

"Takođe, politika antidopinga je samo jedna od tri međunarodne obaveze, za koje je neophodan ozbiljan reformski zahvat u sistemu sporta. Namještanje sportskih rezultata i nasilje na sportskim manifestacijama takođe zahtijevaju uspostavljanje odgovarajućeg institucionalnog odgovora, tako da je plan da se formira komisija za integrisano upravljanje negativnim pojavama u sportu", ukazao je Begović,prenosi portal RTCG.

Prije svega, kako je najavio, fokus će biti na ove tri oblasti, ali djelokrug rada će uključiti i borbu protiv korupcije i diskriminacije u sportu.

"Uporedo, u toku je posljednja faza racionalizacije i optimizacije rada i funkcionisanja Uprave za sport i mlade. Namjera je da se stvore neophodne organizacione pretpostavke za profesionalizaciju ovog javnopravnog organa nadležnog za oblasti sporta i omladinske politike. Plan je da do kraja 2022.godine, Uprava za sport i mlade dostigne organizacioni standard sličnih organa državne uprave u Finskoj, Danskoj ili Švajcarskoj, primjenjući principe dobre uprave", cijeni Begović.

Kako je rekao, s tim u vezi, u narednom periodu je fokus na digitalizaciji svih servisa, kako bi se na adekvatan način odgovorilo potrebama, a rad Uprave bio inkluzivan i dostupan našim građanima.

"Planiranjem i programiranjem potreba u ovim upravnim oblastima će se ciljano rješavati svi izazovi, pritom obezbjeđujući neophodnu komponentu održivosti. Proces depolitizacije je otpočeo i u omladinskom sektoru, pa ne iznenađuje što se bune oni koji su diskreciono, netransparentno i partijski, donosili odluke u prethodnom periodu. Nedavno su odabrani i omladinski administratori na način da je po prvi put formirana komisija sa jasnim djelokrugom rada i odgovarajućim kriterijumima", kazao je Begović.

Kako ističe, potpuno isti pristup imamo i prilikom odabira projekata u oblasti sportske infrastrukture, ali i sportskih organizacija koji obavljaju sportsku djelatnost u vrsti sporta koja se nalazi u prvoj kategoriji sportova koji su na programu Olimpijskih igara.

"Da se radi o pažljivo pripremanom strateškom određenju, govori u prilog podrška naših međunarodnih partnera, jer Crna Gora više nije primjer loše prakse, već konstruktivni partner. U prilog tome je činjenica da sam nedavno potpisao ugovor sa Evropskom komisijom za prvi bilateralni dvogodišnji projekat u oblasti sporta. Kako je ovo prva finansijska podrška nadležnom državnom organu za oblast sporta, narednih dana ću boraviti u Briselu kako bi sa predstavnicima Evropske komisije dogovorio okvir za dugoročnu saradnju u oblastima sporta i omladinske politike", zaključio je Begović. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.