Nema preminulih mlađih od 40 godina koji su potpuno vakcinisani
Ilustracija

Sinofarm primilo 82 odsto preminulih vakcinisanih

Nema preminulih mlađih od 40 godina koji su potpuno vakcinisani

Najmanje tri sedmice nakon primljene druge doze vakcine, koronavirusom je inficirano oko 15.000 osoba, dok je ukupan broj zaraženih prije vakcinacije,a da su prethodno preležali kovid, ili nakon prve doze 52.000, pišu Vijesti.

Od oko 15.000 inficiranih najmanje 21 dan nakon druge doze vakcine, 80 odsto osoba je bilo imunizovano Sinofarm vakcinom, a 4,5 procenata Fajzerom.

To je za Vijesti kazala načelnica Odjeljenja za imunoprofilaksu, pripremu i kontrolu putnika u međunarodnom saobraćaju u Institutu za javno zdravlje Milena Popović Samardžić.

”U grupi preminulih od kovida-19 koji su bili propisno vakcinisani dakle, proteklo je najmanje 21 dan od druge doze, registrovano je ukupno 167 osoba. Od tog broja 82 odsto bilo je vakcinisano Sinofarm vakcinom, dok je tek 2,4 procenta ili četiri osobe bilo vakcinisano Fajzer vakcinom”, istakla je Popović Samardžić.

Ona je kazala da upravo iz tog razloga epidemiolozi savjetuju da nakon dvije doze Sinofarm vakcine, treća doza bude Fajzer.

”Što se naročito odnosi na starije osobe. U strukturi preminulih koji su bili potpuno vakcinisani, 158 osoba je starosne dobi iznad 60 godina, dok je devet osoba starosne dobi od 40 do 59 godina. Nema preminulih mlađih od 40 godina koji su potpuno vakcinisani”, naglasila je Popović Samardžić.

Prema njenim riječima, ukupan broj vakcinisanih kod kojih nije registrovana infekcija ni prije ni nakon vakcinacije je oko 177.000.

”Oni zajedno sa ukupnim registrovanim brojem zaraženih, kojih je oko 156.000, čine prokuženi dio populacije.Do sada je registrovano oko 1.700 reinfekcija,što čini oko 1 odsto”, ističe Popović Samardžić.

Ona naglašava da je u Crnoj Gori na koronavirus osjetljivo još oko 290.000 građana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.