Svaki dan se preporučuje uzimanje vitamina C
ilustracija

Svaki dan se preporučuje uzimanje vitamina C

Vitamin C se nalazi u nekim namirnicama prirodno, nekima se dodaje, a dostupan je i kao dodatak ishrani. Ali kako svakodnevno uzimanje ovog vitamina utiče na tijelo?

Prema riječima dr Darena Marinisa, ovaj vitamin je esencijalan dodatak svakodnevnoj ishrani, a znati kako on utiče na tijelo je važno, piše Zadovoljna.rs.

“Vitamin C se ne proizvodi u organizmu i stoga ga je potrebno unositi putem hrane, Vitamin C se nalazi u citrusnom voću, ali i povrću, a neki vole da ga unose pomoću suplemenata. Nedostatak vitamina C može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, a među najčešćim simptomima su gubitak težine, umor, upaljene desni koje znaju i da krvare, rane kojima treba dugo da zarastu, prehlada za prehladom i sl. Vitamin C je esencijalna komponenta vezivnog tkiva i igra veliku ulogu u njegovom oporavku“, navodi dr Marinis.

Vitamin koji pomaže da imate ravan stomak

Vitamini i minerali koje treba uzimati tokom jeseni i zime, Vitamin C će doprinijeti apsorpciji gvožđa, a jedna studija je pokazala da samo 100 mg vitamina C može da podstakne bolju apsorpciju gvožđa u krvi.

Budući da je nemoguće stvoriti veću zalihu ovog važnog nutrijenta, vrlo je važno svakodnevno ga uzimati u dovoljnoj količini. Birajte paprike, pomorandže, ananas, limun i grejp, jagode, kivi i peršun. Dobro je imati na umu i da termička obrada namirnica uništava sav vitamin C, stoga pripazite na način pripreme hrane.

Preporučena dnevna doza iznosi 90 mg za muškarce, 75 mg za žene, a pušači i osobe koje boluju od artritisa trebalo bi da uzimaju dodatnih 35 mg svakodnevno.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.