Italijani kaznili Google i Apple sa deset milion eura
ilustracija

Italijani kaznili Google i Apple sa deset milion eura

Kompanije "Google" i "Apple" našli su se u novom problemu s evropskim regulacionim tijelima. Ovog puta je regulator za zaštitu tržišnog takmičenja u Italiji izrekao kazne kompanijama od deset miliona eura, zbog agresivne prakse povezane s komercijalnom upotrebom korisničkih podataka.

Italijanski regulator je u saopštenju naveo kako navedene kompanije nisu precizirale način prikupljanja i korištenja podataka korisnika svojih usluga. Tvrdi se da sistem dizajniran tako da, kada korisnici tek postavljaju svoj korisnički račun na Googleu, nameće usvajanje uslova i pravila korištenja njihovih podataka.

Izrečena kazna italijanskog regulatora je najviša moguća za ovakve slučajeve. Iz Googlea i Applea su najavili žalbu na donesenu odluku, prenosi "Reuters".

Omogućujemo transparentnost kakve nema u industriji te mogućnost kontrole svim korisnicima, tako da oni mogu birati koje informacije žele dijeliti te kako ih se može koristiti - naveli su iz Applea, prenosi Avaz.

S druge strane, Google je u saopštenju istakao kako su slijedili fer i transparentnu praksu koja korisnicima pruža korisne usluge, te da im omogućuju jasne informacije oko njihovog korištenja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.