Lajčak u Podgorici:  Plašim se da gubimo Zapadni Balkan koji je privržen našim vrijednostima
Lajčak i Đukanović

Lajčak u Podgorici: Plašim se da gubimo Zapadni Balkan koji je privržen našim vrijednostima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja u regionu Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak poručio je da evropska integracija Zapadnog Balkana nema alternativu.

"Nisam čuo nijednog zvaničnika država članica EU da kažu da postoji alternativa. Alternativa je samo punopravno članstvo ovih država u EU",  istakao je Lajčak na Balkanskom integracionom forumu u Podgorici.

On je istakao da EU mora biti sigurna da nove članice ne donose dodatne probleme i dodao da EU nije zadovoljna onim što se dešava na Balkanu.

"One moraju da ojačaju funkcionalnost i ne unose unutrašnje probleme. Ono čega se plašim je da gubimo Zapadni Balkan koji je privržen našim vrijednostima. Umjesto da se stvaraju pravne države, nezavisni mediji, građansko društvo, depolitizovano pravosuđe, idemo u pravcu jačanja neliberalnih, autoritarnih tendencija. Takav Balkan će biti "instrument kusur" za strateške interese drugih igrača. Zato treba da ubrzamo proces proširenja. Treba da vidimo realno stvari i koliko snažnih pozitivnih signala region šalje ka EU", naglasio je Lajčak.

"Treba da ubrzamo proces, ali ne samo da kritikujemo EU već da sagledamo realno koliko pozitivnih signala šalje region", kazao je Lajčak.

Poručio je i da zemlje Zapadnog Balkana treba da vrate kredibilitet procesu.

"EU nije zadovoljna i sada treba jedni drugima da pomognu", kazao je Lajčak.

Rekao je da je u vezi Sjeverne Makedonije pitanje "kada", jer je ta zemlja učinila sve da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Rekao je da sve zemlje regiona imaju dovoljno posla u integracionom procesu, a EU će to vrijeme iskoristiti da riješi svoje probleme i EU ima dovoljno kapaciteta da vodi ta dva procesa u isto vrijeme.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.