Danas od 14 staje Srbija, blokada saobraćajnica,
Foto: Nova.rs

Danas od 14 staje Srbija, blokada saobraćajnica, "policija da dobro razmisli na čijoj će strani biti"

Inicijativa Kreni Promeni najavila je za danas jednočasovnu blokadu mosta Gazela u Beogradu od 14 sati, zbog usvajanja Zakona o referendumu i izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji.

Pokret Ekološki ustanak pozvao je građane na okupljanje ispred Palate pravde u 13 sati, odakle će se krenuti u jednočasovnu blokadu Mostarske petlje.

Inicijativa je saopštila da će građani blokirati Varadinsku dugu u Novom Sadu, a u Kragujevcu prelaz kod Balkana.

Predsjednik inicijative Savo Manojlović kazao je za agenciju Beta da će građani u manjim sredinama takodje blokirati djelove gradova u kojima žive, i pozvao je ljude da se samoorganizuju.

Iz te inicijative su pozvali na mirnu blokadu i poručili su učesnicima da ne ulaže u konflikte sa policijom.

"U slučaju da nema puno ljudi, krenite da snimate postupanje policije. Idemo na mirne blokade vitalnih saobraćajnica. Bez rušenja, bez vandalizma", navode u saopštenju.

Inicijativa Kreni Promeni i nekoliko ekoloških organizacija protivili su se predlozima tih zakona, dovodeći ih u vezu sa kompanijom Rio Tinto i projektom Jadar.

Ekološki ustanak pozvao policiju da stane uz građane tokom današnje blokade saobraćajnica

Pokret Ekološki ustanak pozvao je pripadnike policije da na današnjem protestu, kada će biti blokirano više saobraćajnica širom Srbije, stanu uz građane i da "ustanu u odbranu zakona i institucija svoje zemlje".

"Pripadnici policije, ne dozvolite da budete instrument za uništavanje i ponižavanje države. Zaštitite državu i građane od veleizdajničkog režima koji Srbiju ponižava i rasprodaje u bescenje. Stanite uz svoje sugrađane koji brane i svoju i vašu imovine od besramne 'legalizovane' pljačke", navodi se u saopštenju tog pokreta.

Oni su pozvali policiju i da se suprotstavi "režimskom kriminalu koji kriminalizuje i njihove redove".

"Pripadnici policije, bezakonje ce zakucati i na vaša vrata. Ustanite zajedno sa građanima u odbranu ustavnog poretka Republike Srbije", piše u saopštenju.

Jedan od lidera tog pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta ranije danas je poslao video poruku u kojoj je "pozvao građane na hrabrost, kao i poruku policiji da dobro razmisli na čijoj će strani danas biti".

Blokada saobraćajnica zbog donošenja Zakona o referendumu i građanskim inicijativama i Zakona o eksproprijaciji zakazana je za 14 časova, dok će skup u Beogradu početi u 13 časova ispred Palate pravde.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.