80% građana smatra da izborne prevare predstavljaju problem, imenovanje novog predsjednika DIK-a hitno
Ilustracija

Istraživanje Misije OEBSa

80% građana smatra da izborne prevare predstavljaju problem, imenovanje novog predsjednika DIK-a hitno

Nešto više od polovine građana (51,8%) uglavnom smatra da su izbori u Crnoj Gori fer i slobodni, dok nešto manje od trećine njih (31,9%) smatra da izbori nijesu fer i slobodni. Izrazito visok procenat građana (80,2%) smatra da izborne prevare predstavljaju problem u sprovođenju izbornih procesa u Crnoj Gori, pokazalo je istraživanje Misije OEBSa u Crnoj Gori.

Kada je riječ o izbornoj reformi, gotovo polovina građana (49,7%) smatra da je izborna reforma potrebna, a većina njih (58%) smatra da je izbornu reformu potrebno sprovesti urgentno.

Ovo su neki od ključnih nalaza Istraživanja o percepciji i povjerenju javnosti u izborne komisije u Crnoj Gori, koju je naručila Misija OEBS-a u Crnoj Gori, a sprovela agencija Damar.S tim u vezi, Misija smatra da je imenovanje novog predsjednika DIK-a hitno.

Od 8. do 17. oktobra 2021. godine, na reprezentativnom nacionalnom uzorku od 1.200 ispitanika, sprovedeno je istraživanje javnog mnjenja sa ciljem ispitivanja stavova građana o povjerenju u organe izborne administracije u Crnoj Gori, sa fokusom na Državnu izbornu komisiju (DIK). Pored toga, istraživanjem su obuhvaćene i teme vezane za opšte ocjene građana o izborima, kao i o procesu izborne reforme koji je u toku. Istraživanja javnog mnjenja ovog tipa imaju za cilj da odgovore kako građani percipiraju ukupan institucionalni i pravno-politički ambijent u kome se izbori održavaju - pojašnjavaju iz Misije OEBSa.

"Nalazi ukazuju na to da postoji potreba za daljim jačanjem transparentnosti i profesionalizma organa za sprovođenje izbora. Rezultati istraživanja ukazuju da čak 89,9% ispitanika smatra da funkcionisanje DIK utiče na demokratičnost izbornih procesa i povjerenje koje građani imaju u izbore u Crnoj Gori. Većina ispitanika smatra da sprovođenje izbornih radnji treba da bude u nadležnosti profesionalizovane, nezavisne i politički neutralne izborne administracije, koja će štititi zakonitost sprovođenja izborne procedure", saopšteno je.

Istraživanje zaključuje, ističu iz Misije OEBSa, da Skupština Crne Gore treba da obezbijedi nastavak procesa sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva kroz uspostavljanje istinskog i održivog dijaloga između političkih partija i uz aktivno sudjelovanje predstavnika akademske zajednice i nevladinih organizacija koje posjeduju ekspertizu u ovoj oblasti.

Ovo istraživanje sprovedeno je kao dio rada Misije sa DIK-om na jačanju njenih kapaciteta za administriranje izbora u skladu sa obavezama OEBS-a i najboljim međunarodnim praksama. Jedna od prioritetnih preporuka OSCE/ODIHR za Crnu Goru odnosi se na preduzimanje sveobuhvatne reforme izbornog pravnog okvira, a DIK treba da se pozabavi izazovima i aspektima procesa koji nisu dovoljno regulisani.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.