Crnogorska policija učestvovala u međunarodnoj akciji protiv trgovine ljudima
Ilustracija

Crnogorska policija učestvovala u međunarodnoj akciji protiv trgovine ljudima

Službenici Uprave policije su u periodu od 8. do 12. novembra učestvovali u međunarodnoj akciji protiv trgovine ljudima u cilju seksualne eksploatacije, prinudnog prosjačenja i prinudnog bavljenja kriminalom, a koju je podržao EUROPOL.

U izvođenju ove akcije učestvovalo je preko 14.000 službenika organa za sprovođenje zakona iz 29 zemalja, predvođene Austrijom i Rumunijom, uz podršku EUROPOL-a i Frontex-a. Aktivnosti su bile usmjerene na rute trafikanata na putevima i aerodroma i rezultirale su sa 212 hapšenja i još 89 identifikovanih osumnjičenih, saopšteno je iz Uprave policije.

Iz svog Operativnog centra EUROPOL je koordinirao akcijom i tom prilikom omogućavao zemljama učesnicama unakrsne provjere, sigurne kanale za razmjenu informacija, te širok spektar analitičkih mogućnosti. Koordinirano je  nacionalnim policijama, jedinicama za informacije o putnicima, graničnom policijom, kao i nacionalnim jedinicama za borbu protiv trgovine ljudima. Tako je pojašnjavaju iz policije, kreirana uska mreža oko ruta koje koriste trafikanti, prilikom čega su nacionalne i granične policije vršile kontrolu na putevima, dok su jedinice za informacije o putnicima vršile provjeru putnika koji koriste usluge avio-prevoza.

Navedene aktivnosti sprovedene su u okviru EUROPOL-ovog EMPACT projekta Trgovina ljudima OA 2.4.

"Identifikovano je 593 odraslih i 57 maloljetnih potencijalnih žrtava trgovine ljudima, uključujući državljane zemalja sa četiri kontinenta.

Tokom akcije lišeno je slobode 212 lica zbog krivičnih djela uključujući trgovinu ljudima, pranje novca, podvođenje i prevara, izvršene su provjere za 147.668 lica i 91.856 vozila, te je naknadno pokrenuto 327 istraga.

Takođe, zaplijenjene su falsifikovane vozačke dozvole, oružje i narkotici. Podaci prikupljeni tokom trajanja akcije, doveli su do otvaranja 327 nova slučaja, uz moguće identifikovanje daljih osumnjičenih kao i slučajeva trgovine ljudima. Unaprjeđenje saradnje između agencija Evropske unije, nacionalnih organa za sprovođenje zakona i aktera kao što su jedinice za informacije o putnicima, omogućiće informacije u budućim istragama koje se tiču ovih ozbiljnih kriminalnih aktivnosti", saopšteno je iz policije.

U okviru EMPACT-ovih Dana zajedničke akcije protiv trgovine ljudima u Crnoj Gori su ukupno kontrolisana 162 lica, od čega 142 na javnim mjestima, izvršene su kontrole 10 objekata, a u izvođenju akcije učestvovalo je ukupno 198 službenika Uprave policije.

Kao rezultat sprovedenih aktivnosti tokom trajanja akcije formirane su tri istrage dok su identifikovane četiri potencijalne maloljetne žrtve trgovine ljudima.

"S obzirom na identifikovane pojavne oblike trgovine ljudima koji su evidentni u Crnoj Gori, tokom dana akcije akcenat je stavljen na oblik prosjačenja kao i prostitucije. S tim u vezi, kontrole, operativne aktivnosti i provjere usmjeravane su na ove oblike eksploatacije. Tokom trajanja akcije, uspostavljena je saradnja sa nadležnim Centrom za socijalni rad čiji su radnici preduzimali aktivnosti shodno svojim nadležnostima u odnosu na maloljetna lica", zaključuje se u policijskom saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.