Milatović: Prevencija nasilja nad ženama i djevojčicama obaveza je svih nas
Foto: DPS

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Milatović: Prevencija nasilja nad ženama i djevojčicama obaveza je svih nas

Sonja Milatović, predsjednica Savjeta mladih DPS Crne Gore poručila je da su žene i djevojke širom svijeta i dalje izložene višestrukim oblicima rodno zasnovanog nasilja, uključujući femicid, nasilje na društvenim mrežama i nasilje u porodici. Globalne krize kao posljedicu imaju i dalje produbljivanje već postojeće nejednakosti, kako pravne i institucionalne, tako i političke.

¨Nažalost, i u Crnoj Gori ovaj Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama dočekujemo u društveno-političkoj atmosferi koja nije bezbjedna za žene. Institucije moraju izaći iz komplikovanog sistema birokratije koji u krajnjem ne rezultira jedinim ciljem - prevencijom nasilja. Kao društvo, moramo napraviti ozbiljan progres kada je u pitanju suočavanje sa istinom da je stopa femicida u Crnoj Gori nedopustiva. Nulta tolerancija za nasilje je civilizacijska mjera. Ohrabrujemo sve djevojke i žene koje žele doprinijeti izgradnji društva znanja, društva slobode i društva građana da, bez obzira na patrijarhalnu sliku o političkom djelovanju, svojom participacijom pomognu demokratizaciji Crne Gore.¨ poručila je Milatović.

Sonja dodaje da u nadi da će sljedeći Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježiti porukama institucionalnog pomaka, Savjet mladih DPS Crne Gore će posebnu pažnju posvetiti prevenciji nasilja nad ženama i djevojčicama.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.