Skoro 600 žena se zbog nasilja obratilo Sigurnoj ženskoj kući u 2021.
Ilustracija

Skoro 600 žena se zbog nasilja obratilo Sigurnoj ženskoj kući u 2021.

Sigurna ženska kuća saopštila je da su i ove godine na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama njihova vrata otvorena za sve žene koje trpe bilo koji oblik nasilja.

Iz SŽK navode da im se od početka 2021. godine do danas za podršku i pomoć nam obratilo 595 žena, dok je u skloništu bilo smješteno 69 osoba, od čega je 29 žena i 40oro djece.

"Kako i ranije, tako i sada, svjesne smo da i dalje nepovoljna epidemiološka situacija otežava ženama pristup uslugama pomoći i samim tim ih sprečava da napuste nasilnu zajednicu. Naša organizacija ulaže velike napore kako bi usluge koje pružamo bile dostupne svim ženama u Crnoj Gori i u doba pandemije. S tim u vezi, usluge pravne i psihološke pomoći i podrške su dostupne online. Odnosno, pored SOS linije (069/013-321) koja je dostupna 24/7, nudimo ženama mogućnost da se sa nama povežu putem video poziva i na taj način dobiju potrebnu podršku. Takođe, tu smo da pomognemo i damo precizna uputstva oko korišćenja metoda komunikacije koje možemo koristiti za video kontakt. Na ovaj način smo u mogućnosti da uspostavimo kontakt sa ženama iz cijele Crne Gore i pružimo im podršku na bezbjedan način, ali i bez troška dolaska u našu kancelariju", saopšteno je iz SŽK.

Oni ohrabruju sve žene i djevojke u Crnoj Gori da im se obrate za pomoć i podršku koja je sada dostupna i putem online platformi.

"Ovaj vid pružanja pomoći sprovodimo u okviru projekta - ,,Jači servisi – snažnija podrška’’ koji finansira Evropska Unija, kroz projekat ,,Zaustavljanje nasilja nad ženama na Zapadnom Balkanu i u Turskoj: Primjena zakona, mijenjanje stavova’’, koje sprovode Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori i Agencija Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena i rodnu ravnopravnost (UN WOMEN)", zakljućuju iz SŽK.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.