Miler Bečiću: Zadivljen sam postignućima i projektima Skupštine Crne Gore
Bečić i Miler na sastanku

"Čudom se može nazvati ono što ste postigli na nivou institucije i vi lično"

Miler Bečiću: Zadivljen sam postignućima i projektima Skupštine Crne Gore

Rezultati koje je Skupština Crne Gore ostvarila u minulih godinu svjedoče o jednom živom parlamentu koji sada ima novo lice u ojačanoj demokratiji, istakao je ambasador Republike Austrije u Crnoj Gori Karl Miler, tokom sastanka sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem, ocjenjujući da se ono što je postignuto na institucionalnom nivou, kao i zalaganja predsjednika Bečića, a uzimajući u obzir složenost i specifičnost političke situacije, "može nazvati čudom”.

Čestitajući novoimenovanom ambasadoru na sadašnjoj ambasadorskoj poziciji, Bečić je izrazio nadu i očekivanje da će bogato diplomatsko iskustvo ambasadora Milera, kao i kvalitetno poznavanje i upućenost u prilike na Zapadnom Balkanu, biti dobra polazna osnova za dalje unaprjeđenje bilateralnih odnosa dvije prijateljske zemlje.

U tom kontekstu Bečić je podsjetio i na nedavni bilateralni susret sa predsjednikom Nacionalnog savjeta Austrije Volfgangom Sobotkom, na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenata Savjeta Evrope u Atini, čija je posjeta Crnoj Gori najavljena za početak naredne godine.

"Nakon decenija došli smo do toga da je moguće da prođe predlog zakona, ili bude odbijen, sa koje god strane da dolazi. Neko će to nazvati izvjesnom nestabilnošću, a ja bih nazvao eksplozijom parlamentarne demokratije gdje je sve moguće. Uz sve izazove koji postoje, ubijeđen sam da su ovo najljepše stranice našeg parlamentarizma, koje pišemo i koje ćemo ispisati”, kazao je  Bečić.  

Podsjetivši na neke od najznačajnijih zajedničkih projekata, koji trajno uvezuju dvije predstavničke institucije Austrije i Crne Gore, Bečić je inicirao predlog da bi u čast desetogodišnjice trajanja programa Demokratskih radionica "Barbara Pramer“, naredne godine zajednički moglo biti upriličeno obilježavanje ovog važnog datuma.

Bečić je ukazao na značaj i zahvalio na podršci koju Austrija u kontinuitetu, pruža Crnoj Gori u integracionim procesima, kako kroz pružanje direktne tehničke podrške, tako i kroz podizanje svijesti kod ostalih članica Unije o važnosti politike proširenja, navodeći da upravo Austrija, "prepoznaje stratešku važnost pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji”.

Naglasivši da je posvećenost i predanost Crne Gore ispunjavanju kriterijuma i uslova za članstvo u Evropskoj uniji neupitna, te da članstvo u EU jeste i ostaje prioritetan strateški vanjskopolitički cilj zemlje, Bečić je ukazao i na činjenicu da evropski put države ima nepodijeljenu podršku najvećeg broja stanovništva.

Dodatno, Bečić je, podsjetivši da Crna Gora ima 100 procentno usklađenu politiku sa politikom EU, u potpunosti usklađenu monetarnu politiku, kao i susjedske odnose bez otvorenih bilateralnih problema, poručio da bi članstvo Crne Gore u EU bilo potvrda da politika proširenja živi u praksi.

Naglasivši da dvije zemlje imaju izuzetno kvalitetnu saradnju, ambasador Miler je poručio da će on svojim zalaganjem i djelovanjem nastojati da dalje jača i unapređuje dobre odnose Crne Gore i Austrije.

Ambasador Austrije je, navodeći da je zadivljen "infrastrukturnim i drugim postignućima i projektima Skupštine koji su realizovani u prethodnih godinu”, ocijenio da "ove činjenice govore o jednom živom parlamentu koji sada ima novo lice u ojačanoj demokratiji”.

"Ovdje mislim na cjelokupan "mentalitet”, koji se sada osjeća u ovom domu. Ovo je sada jedan potpuno drugi dom u odnosu na ono što ste naslijedili”, kazao je ambasador Miler.

Uzimajući u obzir okolnosti koje karakretišu političku scenu Crne Gore u ovom trenutku, kao i kratak vremenski period, ambasador je kazao Bečiću da se "može nazvati čudom ono što ste vi postigli, kako na nivou institucije, tako i lično”.

Miler je poručio da je Austriji "stalo da pruži svaki vid pomoći Crnoj Gori”, te potvrdio da će tom procesu i on dati svoj lični doprinos.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.