Iz Crne Gore na čekanju 70 zahtjeva za azil u EU
Evropska unija

Iz Crne Gore na čekanju 70 zahtjeva za azil u EU

Evropska kancelarija za podršku azilu (EASO) objavila je posljednje podatke vezano za zahtjeve za azil, prema kojima je u Evropskoj uniji iz Crne Gore na čekanju 70 zahtjeva. U pitanju su podaci za avgust ove godine, koji su, kako se navodi, i posljednji dostupni.

Prema tim podacima, osim 70 zahtjeva na čije se rješavanje čeka evidentiran je i 21 zahtjev koji je podnijet u avgustu.

Od zemalja regiona, Albanija ima 1.432 zahtjeva u avgustu, a 3.562 zahtjeva na čekanju. Srbija ima 330 u avgustu a 867 na čije se rješavanje čeka. Iz Bosne i Hercegovine stiglo je 157 zahtjeva za azil u EU u avgustu a 379 tek treba da bude riješeno.

Navodi o zloupotrebi mogućnosti bezviznog putovanja nekih država Zapadnog Balkana, uz Moldaviju, Gruziju i Ukrajinu, motivisali su pojedine članice EU, poput Njemačke i Francuske, da sredinom ove godine potegnu mogućnost ukidanja bezviznog režima. To se i navodi u internom dokumentu EU, koji su tada prenijeli mediji.

Među zloupotrebama koje se navode su nezakoniti boravak i neosnovani zahtjevi za azil.

Posebno je tada Njemačka iznijela ozbiljne napomene što se tiče država koje ne poštuju pravila bezviznog režima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.