Premijer Španije platio kaznu zbog kršenja pravila predizborne kampanje
Pedro Sančes, Foto: Tanjug

Vrhovni sud odlučio

Premijer Španije platio kaznu zbog kršenja pravila predizborne kampanje

Premijer Španije Pedro Sančes platio je opozicionoj Narodnoj partiji 2.420 eura, koliko ga je kaznio Vrhovni sud zbog kršenja pravila u predizbornoj kampanji 2019. godine.

Kako je prenio El Mundo, Narodna partija uložila je žalbu Centralnoj izbornoj komisiji zbog toga što je Sančez u vrijeme kampanje dao intervju televiziji La Seksta u zvaničnoj rezidenciji premijera države.

Narodna partija je obrazložila da je on na taj način prekršio "načelo neutralnosti“, koje propisuje Izborni zakon, jer je neposredno uoči izbora, kao jedan od kandidata, iz službenih prostorija iznosio svoje rezultate.

Izborna komisija je zaključila da je prigovor Narodne partije osnovan i kaznila je Sančeza sa 500 eura, na šta se on žalio s obrazloženjem da su svi premijeri davali intervjue u zvaničnoj rezidenciji.

To su radili Rahoj, Aznar, Sapatero, Gonazales i ostali, ali izgleda da je Izborna komisija promijenila svoje kriterijume i da sada pravila moraju da se poštuju, naveo je Sančes u žalbi, prenio je Politiko.

Dodao je da nije on izabrao ni mjesto za intervju, niti pitanja na koja je odgovarao, uz napomenu da je sa njegovog zvaničnog sajta uklonjen link za intervju čim je Narodna partija uložila žalbu.

Spor je stigao do Vrhovnog suda, koji ne samo što je potvrdio odluku Centralne izborne komisije, već je kaznu uvećao na 2.420 eura, a isti iznos je morala da plati i njegova portparolka Izabel Sela. Pored toga, Sančes mora da plati i 2.000 eura sudskih troškova.

Sančes je prvi premijer koji je kažnjen zbog kršenja pravila u izbornoj kampanji, prvi koji se zbog toga žalio Vrhovnom sudu i prvi predsjednik vlade koji je morao da plati kaznu jednoj opozicionoj partiji.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.