Do kraja godine početak realizacije druge dionice
Ilustracija

Do kraja godine početak realizacije druge dionice

Početak realizacije druge dionice auto-puta može se očekivati krajem godine, a do tada će biti poznate i količine nafte u crnogorskom podmorju, saopštio je ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić.

On je kazao da za nastavak gradnje auto-puta u prvom redu računaju na sredstva evropskih fondova, kao i da imaju najave da mogu da računaju na oko 40 odsto granta.

Bojanić je saopštio da se za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice radi idejni projekat, koji bi trebalo da bude završen do maja, dok se uporedo radi fizibiliti studija za kompletan auto-put. Za dionicu od Andrijevice do Boljara, gdje je Monteput nosilac posla, radi se idejno rješenje.

„Generalno u ovoj fazi se računa da će nas oko 400 do 450 miliona koštati jedna dionica ili sve zajedno, jer ih tretiramo kao jednu tu dionicu. Kada je riječ o dionici Mateševo-Boljari, ona je dugačka oko 70 kilometara pa računamo da će koštati oko 850 miliona. Nešto je lakša za izgradnju, ali je duža“, rekao je Bojanić.

Kada je u pitanju istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, on je saopštio da će se količine znati do kraja godine.

„Prema posljednjim informacijama, završena je takozvana cementacija otvora. U narednih sedam do 15 dana će se ući u formaciju koja sadrži nafu, a onda ćemo da vidimo koliko je to komercijalno isplativo. Izvjesno je da nafte ima, ali u kojim količinama, to ćemo znati kada se to završi, najkasnije do kraja godine“, objasnio je Bojanić.

On je, govoreći o tome da li će njegovo Ministarstvo imati problema zbog preplitanja ingerencija sa preduzećem Montenegro Works, kazao da smatra da je za funkcionisanje te kompanije u punoj mjeri neophodan isntitucionalni i zakonski okvir, kojeg nema u ovom momentu.

„Međunarodni monetarni fond (MMF) je dao slično mišljenje. Ne smatram da smo ugroženi u Ministarstvu, kao što vidite mi radimo i to dobro. Ne vjerujem da ste imali ranije priliku da vidite ovoliko informacija apdejtovanih o kompanijama“, rekao je Bojanić.

On je, odgovarajući na pitanje u vezi sa markiranjem goriva, kazao da se to radi izmjenom Zakona o energetici.

„Pripremili smo nacrt zakona, koji je na Vladi i dobili odgovore Ministarstva finansija i socijalnog staranja i usaglašavamo taj konačan nacrt. On će ići ka Skupštini“, objasnio je Bojanić.

Prema njegovim riječima, predviđeno je 14 miliona više od akciza kad se usvoji zakon, što je urađeno na osnovu uporedne analize.

Bojanić je, govoreći o rekonstrukciji Vlade i pisanju medija da je jedan od ministara čijim radom premijer nije zadovoljan, kazao da misli da to nije tačna informacija.

„Nijesam učestvovao u konstrukciji, pa neću ni u rekonstrukciji“, poručio je Bojanić.

Mina biznis/RTCG

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.