Srbija omogućava četvrtu dozu vakcine?
Ilustracija

Srbija omogućava četvrtu dozu vakcine?

Uporedo sa kampanjom za primanje treće doze vakcine protiv Covid-19 u Srbiji se kao mogućnost najavljuje i četvrta doza.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović smatra da je vjerovatno da će na proljeće biti preporučeno primanje četvrte doze vakcine protiv korona virusa.

On je 18. novembra za list Blic rekao da bi se imunizacija protiv korona virusa u budućnosti mogla obavljati dva puta godišnje.

Prethodno je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon pomenuo četvrtu dozu vakcine.

On je 8. novembra za TV Pink rekao da oni koji imaju oboljenje koje izaziva smanjeni imuni odgovor ili su transplantirani ili su na hemodijalizi ili su pod određenim terapijama koje obaraju imunitet, treba da prime treću dozu znatno ranije, 28 dana poslije druge.

Poslije treće doze, kako je rekao, takve osobe imaju razmak od minimum pet mjeseci do četvrte.

I Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ je u preporuci o primjeni buster doze vаkcinа prоtiv COVID-19, dao uputstvo za četvrtu dozu.

U toj preporuci, ažuriranoj 2. novembra na osnovu odluke Nacionalnog komiteta za imunizaciju, piše da se buster doza primjenjuje nakon najmanje pet mjeseci od davanja dodatne, treće doze, kod osoba sa urođenim ili stečenim oslabljenim imunitetom (оsоbе које su nаkоn nајmаnjе 28 dаnа оd drugе dоzе primilе mRNK vаkcinu, као dоdаtnu, trеću dоzu).

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je 13. novembra u Univerzitetskom kliničkom centru Niš da će, kako sada stvari stoje, nova normalnost i realnost biti takva da će građani morati da se vakcinišu na svakih pet, šest mjeseci, u zavisnosti od vrste vakcine.

Treća doza, tzv. buster (dodatna) vakcina protiv korona virusa u Srbiji je moguća od 17. avgusta kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest mjeseci i bez obzira na to da li spadaju u grupe kojima se preporučuje treća doza.

Četvrtu dozu za sada nije primio nijedan građanin, niti je ona zvanično omogućena.

Prema posljednjim podacima od 19. novembra prvu dozu vakcine primilo je oko tri miliona ljudi, drugu dozu oko 2,9 miliona ljudi, dok je treću dozu primilo 1,3 miliona ljudi. U Srbiji je od COVID-19 do sada umrlo preko 11 hiljada ljudi.

Koje zemlje su omogućile četvrtu dozu?

Krajem oktobra američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naveo je da osobe sa umjereno ili teško „kompromitovanim“ imunitetom mogu dobiti četvrtu dozu vakcine protiv korona virusa nakon šest mjeseci od treće doze.

Prema CDC-u umjereno ili ozbiljno ugrožen imunitet imaju osobe koje se liječe od karcinoma, primaoci transplatiranih organa ili matičnih ćelija, osobe sa uznapredovanom ili neliječenom HIV infekcijom i osobe koje primaju velike doze kortikosteroida.

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči (Anthony Fauci) izjavio je 21. novembra za Ej Bi Si (ABC) da nema nejasnoća kada je riječ o potrebi da se prime buster doze zbog smanjenja efikasnosti prvih doza vakcine, do kojeg dolazi vremenom.

On je, pozivajući potpuno vakcinisane Amerikance da prime buster doze, rekao da busteri daju duži rok zaštite, mada još nije jasno da li će vakcinisani morati da ih dobijaju svakih šest mjeseci ili godinu dana.

Savjetodavni odbor CDC-a je 19. novembra jednoglasno preporučio buster (treće) doze vakcine protiv COVID-19 za starije od 18 godina koji su potpuno vakcinisani.

Ministarstvo zdravlja Turske saopštilo je 16. avgusta, kako je prenio list Hurijet (Hürriyet), da će ova zemlja početi da primjenjuje četvrtu dozu vakcine protiv COVID-19 kod određenih grupa.

„Pošto su neke zemlje zahtijevale najmanje dvije doze Pzifer/BioNTech vakcine za ulazak, četvrta doza će biti dostupna onima koji su već primili dvije doze Sinovaca (kineske vakcine) i jednu dozu Pzifer/BioNTech, navelo je Ministarstvo.

Prema novim pravilima, koje je objavilo ministarstvo, zdravstveni radnici i druge prioritetne grupe takođe imaju pravo na četvrtu dozu.

Ministar zdravlja Turske Fahretin Koča napisao je na Tviteru tada da sa medicinske tačke gledišta nema potrebe za četvrtom dozom.

"Ovo je novi aranžman dizajniran posebno da bude u skladu sa pravilima zemalja koje zahtijevaju dvije doze mRNA vakcina“, naveo je Koča.

Sredinom septembra je izraelski koordinator za pitanja pandemije Nahman Eš (Nachman Ash) rekao da se Izrael priprema kako bi osigurao da ima dovoljno vakcina u slučaju da bude potrebna i četvrta runda vakcinacije protiv COVID-19.

"Ne znamo kada će se to dogoditi, nadam se da neće biti u roku od šest mjeseci kao ovoga puta i da će treća doza trajati duže“, rekao je Eš za Radio 103 FM.

Nacionalni koordinator za pandemiju Salman Zarka izjavio je da bi Izrael trebalo da počne sa pripremama za sprovođenje četvrte vakcinacije protiv korona virusa.

"S obzirom da je virus ovdje i da će i dalje biti ovde, moramo da se pripremimo za četvrtu dozu“, rekao je Zarka izraelskom javnom radiju Kan.

On, međutim, nije naveo kada bi četvrte doze vakcine mogle da budu date.

Šta kažu međunarodne organizacije i institucije?

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) smatra da dodatne vakcine kod cjelokupnog stanovništva za sada nisu opravdane i da umjesto toga treba uložiti napore da siromašne zemlje dobiju prve dvije doze protiv korona virusa.

Međutim, mnoge zemlje širom svijeta u borbi protiv rasta oboljelih od COVID-19 pribjegle su trećem krugu vakcinacije.

Evropska agencija za ljekove ( EMA) je u oktobru odobrila davanje buster doze Fajzerove i Modernine vakcine osobama starijim od 18 godina.

EMA je navela da se buster doza može davati odraslima najmanje šest mjeseci nakon druge doze Fajzera i šest do osam mjeseci od potpune vakcinacije Modernom.

Od septembra, veliki dio Evrope nudi treću dozu vakcine protiv COVID-19 najugroženijim, starijim i osobama sa ugroženim imunitetom, piše Politiko (Politico). To uključuje Njemačku, Francusku, Veliku Britaniju, Belgiju, Austriju i druge.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.