U Grčkoj strožije mjere protiv koronavirusa zbog naglog rasta broja umrlih
Ilustracija

U Grčkoj strožije mjere protiv koronavirusa zbog naglog rasta broja umrlih

Grčka je uvela brojna nova ograničenja radi suzbijanja koronavirusa, zbog čijeg je naglog širenja stopa smrtnosti gotovo dvostruko veća od prosjeka Evropske unije.

Prema vladinoj naredbi, ograničenja će biti na snazi dvije nedelje, do 6. decembra, i uključuju, između ostalog, obavezno nošenje maski na svim radnim mjestima i skraćeno radno vrijeme u javnom i privatnom sektoru.

Ulazak odraslih u zatvorene prostore za rekreaciju i zabavu moguć je jedino uz potvrdu o vakcinaciji ili nedavno preležanom virusu.

Ograničenja se odnose na zatvorene prostorije kafića, restorana, bioskopa i muzeja, ali i na sudove i crkve.

Trećina stanovnika Grčke i četvrtina odraslih još nije vakcinisana, a broj smrtnih ishoda je naglo porastao od kraja oktobra i dostigao najviši nivo u posljednjih šest mjeseci.

Ograničenja su uvedena nakon što je popunjeno više od 90 odsto kapaciteta odeljenja intenzivne njege u kovid bolnicama.

Vlada je isključila mogućnost ponovnog uvodjenja opšte zabrane kretanja, ali je ministar zdravlja Tanos Plevris rekao da će nove mjere biti ponovo procenjene za dvije nedelje.

"Naši nevakcinisani sugrađani se teško razboljevaju, bivaju smješteni na odeljenja intenzivne njege i umiru. Vakcinisani ne zahtijevaju isti nivo zaštite“, kazao je Plevris.

Grčko tužilaštvo je nedavno podnijelo krivične i prekršajne ​​prijave protiv više od 40 ljudi, navodno uključenih u operaciju prodaje potvrda o vakcinaciji nevakcinisanima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.