CGO: Predsjednik DIK-a ne smije biti rezultat partijskih trgovina
Centar za građansko obrazovanje

CGO: Predsjednik DIK-a ne smije biti rezultat partijskih trgovina

Centar za građansko obrazovanje podsjetio je javnost da su lokalni izbori u 3️ crnogorske opštine za oko 2 sedmice, a da Administrativni odbor Skupštine Crne Gore još nije predložio kandidata za novog predsjednika Državne izborne komisije (DIK), koja je bez predsjednika od juna ove godine.

"Postupak izbora novog predsjednika je odavno započet, ali iz nepoznatih razloga, još nije okončan.CGO izražava očekivanje da će Administrativni odbor hitno predložiti, a Skupština izglasati stručnog kandidata, i da ovaj izbor neće biti predmet partijskih trgovina", navodi se u saopštenju CGO-a.

Pozvali su članove Administrativnog odbora Miluna Zogovića, Luiđa Škrelju, Radoša Zečevića, Vladana Raičevića, Dragana Vukića, Moma Koprivicu, Vladimir Martinovića, Miloša Konatara, Daliborku Pejović, Suzanu Pribilović, Damira Šehovića, Kenana Harbića i Raška Konjevića da otvore ovo pitanje.

OEBS je podsjećaju ranije saopštio da je izbor predsjednika koji ima bogato iskustvo u oblasti izbora i izborne administracije značajan u izgradnji transparentnosti DIK-a, kako bi biračima dokazali da su izbori i fer i slobodni. Stoga, novi predsjednik mora uživati široku podršku.

"To zahtijeva stavljanje javnog, a ne partijskog, interesa u fokus, pa će se i odgovornost poslanika prema demokratizaciji i evropeizaciji mjeriti i prema ovom izboru", zaključuje se u saopštenju CGO-a. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.