Rojters: FDA želi da ispitivanja vakcine protiv kovida objavi tek za 55 godina
Ilustracija

Rojters: FDA želi da ispitivanja vakcine protiv kovida objavi tek za 55 godina

Kada je grupa naučnikanika podnijela zahtjev federalnoj vladi SAD da objavi podatke vezane za davanje licence Fajzerovoj vakcini protiv kovida-19, nisu očekivali najbrži odgovor na svijetu, ali sasvim sigurno ni birokratsko razvlačenje s kojim su se suočili i koje bi moglo da potraje 55 godina.

Rojters piše da FDA predlaže da joj se da toliko vremena da pregleda i objavi sva dokumenta vezane za ovu vakcinu. I, ako se federalni sudija u Teksasu složi s tim, zaista bi moglo da bude tako.

Zakon iz 1967. obavezuje federalne agencije da u roku od 20 dana odgovore na zahtjeve za informacijama. Ali, vrijeme koje je potrebno da podnositelj zahtjeva zaista i dobije dokumenta "zavisiće od kompleksnosti zahtijeva i ranije podnešenih zahtjeva“, piše na službenim stranicama.

Advokati Ministarstva pravosuđa koji zastupaju FDA primijetili su da se zahtjevom traži ogromna količina materijala vezana za vakcinu, oko 329.000 stranica. Zahtev je podnijelo više od 30 naučnika koji  dolaze sa uglednih univerziteta poput Jejla, Harvarda i UCLA.

Tužbu su u  septembru ove godine podnijeli pred sudom u Teksasu, a tvrde da će objava ovih informacija pomoći da se uvjere skeptici da je vakcina“ bezbjedna i efikasna, kao i da će povećati povjerenje prema Fajzerovoj vakcini“.

Iz FDA tvrde da ne mogu jednostavno da objave dokumenta. Najpre moraju da pregledaju i urede "poverljive podatke i poslovne tajne Fajzera i Bajonteka, kao i lične informacije pacijenata koji su učestvovali u kliničkom testiranju“, tvrde njihovi advokati.

FDA predlaže da objavljuje 500 stranica mjesečno, a tvrde i da će na obradi ovog, kao i ranije pristiglih zahtjeva, raditi 10 ljudi.

Tužitelji tvrde kako bi FDA trebalo da objavi sav materijal najkasnije 3. marta 2022. i da bi njihov zahtjev trebalo da bude prioritet.

"Period od 108 dana bio je dovoljan da FDA napravi analizu dokumenata za mnogo kompleksniji zadatak licenciranja Fajzerove vakcine protiv kovida-19“ stoji u dokumentima koje je sudu dostavio Odvokat Aron Siri koji zastupa tužitelje. On tvrdi i da je, zbog javnog interesa koji postoji u ovom slučaju, FDA trebalo svu dokumentaciju da objavi paralelno sa licenciranjem vakcine.

Da bi udovoljila zahtjevima tužitelja, FDA bi trebalo da obradi 80 hiljada stranica svakog mjeseca. Oni kažu i da FDA ima 18.000 zaposlenih i budžet od šest milijardi dolara i kako i sami govore da "nema ništa važnije od transparentnosti o vakcini“.

Sudija Mark Pitman zakazao je prvi susret na sudu za 14. decembar, a tada će razmotriti rok za obradu dokumenata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.