SPP: Scene iz Pljevalja svedoče povampirenom četništvu na ulicama Crne Gore
Stranka pravde i pomirenja

"Treba li neko da bude ubijen da bi Vlada reagovala"

SPP: Scene iz Pljevalja svedoče povampirenom četništvu na ulicama Crne Gore

Stranka pravde i pomirenja najoštrije osuđuje današnje fašističko divljanje i napad na aktivisticu za ljudska prava, humanitarca i aktivistkinju sigurne ženske kuće Sabinu Talović i više drugih građana Pljevalja bošnjačke nacionalnosti.

"Užasne scene iz Pljevalja inspirisane mržnjom i netrpeljivosti prema Bošnjacima i Islamu u tom gradu produkt su višeslojne degradacije crnogorskog društva i relativizaciji tih pojava sa nivou državnih organa, političkih partija i javnog servisa RTCG", saopšteno je iz SPP-a.

Dodaju da su njihova upozorenja institucijama i javnosti o izuzetno ozbiljnoj situaciji u Pljevljima i Crnoj Gori ostajala mahom neozbiljno shvaćena ili ignorisana te se nakon današnjeg fizičkog napada "kada je višestruki akter nacional-šovinističkih ispada u Pljevljima, javni promotor fašističkog četničkog pokreta i pripadnik zloglasne jedinice VRS iz agresije na Bosnu i Hercegovinu pokušao oduzeti pištolj službeniku policije nameće vrlo jednostavno pitanje - treba li u Pljevljima (ili u nekom drugom gradu) neko da bude ubijen da bi se država i društvo ozbiljno pozabavilo povampirenjem četništva na ulicama, društvenim mrežama, javnim preduzećima ili institucijama države Crne Gore?"

Ističu da naročito opasna relativizacija međunacionalne netrpeljivosti, "propagiranja fašističkih pokreta i stvarnih dešavanja na ulicama i gradovima Crne Gore dolazi od institucije koja bi po defaultu trebala da bude prvi i najglasniji zaštitnik ljudakih prava i slobode građana - Javnog servisa RTCG".

"Sramno izvještavanje i pokušaj relativizacije današnjeg gnusnog i opasnog napada u Pljevljima kojeg su novinari i redakcija RTCG okarakterisali kao 'incident, uvrede i prijetnje na nacionalnkj osnovi' jasno odražava sliku društva u Crnoj Gori. Gospodine Raoniću, uredništvo i redakcijo RTCG,  danas je policija u Pljevljima spriječila ubistvo a dogodio se fizički napad na građane i policijskog službenika u pokušaju da mu se oduzme oružje! Današnji akter je za poslednji incident u Pljevljima dobio prekršajnu prijavu pa  ostaje dojam da sudstvo i tužilaštvo smišljeno i institucionalno štite takve pojave! Jasno poručujemo svima u Crnoj Gori da su vremena kada su Bošnjaci ubijani, maltretirani  plašeni i proganjani u tišini i bez posljedica prošlost i da nećemo dozvoliti napade i progon sa vjekovnih ognjišta. Pljevlja, kao i svaki drugi grad u Crnoj Gori su i bošnjački kao i srpski, crnogorski, albanski, hrvatski  romaki i uvijek će tako i ostati", kazali su iz SPP-a.

Crna Gora je poručuju građanska država svih njenih građana i takva će i ostati.

"Pozivamo Vladu Crne Gore, MUP, ANB, Skupštinu Crne Gore i predsjednika Crne Gore da zakažu sjednicu savjeta za nacionalnu bezbjednost i da utvrde mjere i postupke kojim bi se zaustavilo nacionalističko divljanje u Crnoj Gori  obezbjedili mir i sigurnost za sve građane. Pozivamo političke partije da se javno ograde i osude svaki vid nacionalizma i netrpeljivosti bez da relativizuju ispade pojedinaca pravdajući ih 'nepravdom' iz prošlosti. Pozivamo međunarodne inatitucije,  evropaku komisiju i evropaki parlament da u preporukama Crnoj Gori jasno naglase obaveznost svih institucija u Crnoj Gori u nedvosmislenoj borbi protiv ovakvih pošasti koje ugrožavaju opšti mir i sigurnoat u Crnoj Gori i koče napredak naše države u pridruživanju zajednici slobodnih evropakih naroda", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.