Osuđen na šest mjeseci zatvora jer je pokušao da zaštiti prava neukog sugrađanina: Pokušaj zastrašivanja civilnog aktiviste koji puno priča?
Vehbo Srce Čoković, arhiva

Diskutabilna presuda bjelopoljskog Osnovnog suda protiv Vehba Čokovića

Osuđen na šest mjeseci zatvora jer je pokušao da zaštiti prava neukog sugrađanina: Pokušaj zastrašivanja civilnog aktiviste koji puno priča?

Civilni aktivista Vehbo Srce Čoković iz Bijelog Polja osuđen je na šest mjeseci zatvora zbog rečenice "Ne dozvoljavam da se izvrši uviđaj". Osuđen je na osnovu istih iskaza a u ponovljenom postupku, za razliku od prvog u kojem nije utrđena krivica. Suština događaja za koji je osuđeni oglašen krivim sastoji se u tome da je on, kako kaže, u jednom predmetu pokušao da zaštiti neukog (nepismenog) građanina od “neukog” savjetnika osnovnog tužilaštva, koji nije ispoštovao zakonsku obavezu da neukog građanina pouči o pravu na advokata. Nvo "Novi put" čiji je direktor ovo vidi kao pokušaj zastrašivanja.

Sliku trenutnog stanja borbe protiv korupcije u Crnoj Gori karakteriše, sa jedne strane, pritisak EU na unapređenje procesa borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, a sa druge strane „načelna“ politička volja vlasti za njihovo suzbijanje, koja se ogleda u donošenju “potrebnog evropskog zakonodavstva” ali i njegovom “neefikasnom sprovođenju”. Opšti zaključak je da je u Crnoj Gori na planu borbe protiv zloupotreba javne vlasti prisutna snažna autoopstrukcija državnih oragana u izvršavanju svojih zakonskih obaveza, kao i uskraćivanje i onemogućavanje elementarnih uslova za rad onima koji bez ikakvog ličnog i materijalnog interesa daju doprinos izgradnji moderne, demokratske i evropske Crne Gore - navode iz Novog puta.

Pored visokog stepena percepcije korupcije, kao i veoma malog broja procesuiranih slučajeva “velike korupcije”, indikativan pokazatelj slabosti Crne Gore na ovom planu je, naglašava, i izrazito nizak stepen povjerenja u njene institucije, u prvom redu pravosudne organe.

Istovremeno, istraživači javnog mnjenja bilježe rast povjerenja građana u civilni sektor, čija je uloga u ostvarivanju građanskih sloboda i prava od posebnog značaja za multietničke i multikonfesionalne gradove i opštine Crne Gore.

Jedan od pokušaja da se NVO sektor kao možda i jedini glasnogovornik vladavine prava u Crnoj Gori ućutka jeste sramna presuda Višeg suda u Bijelom Polju, kojom sam osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci zbog krivičnog djela ometanja pravde Čl. 396a - kaže  izvršni direktor “NVO Novi put” Vehbo Čoković.

 U prvostepenom postupku Čoković je oslobođen krivične odgovornosti, da bi Viši sud takvu presudu ukinuo i vratio osnovnom sudu na ponovno suđenje.

Na osnovu istih onih dokaza koje je u prvoj presudi vrednovao kao nedovoljne za postojanje krivične odgovornosti, isti sud i sudija je u ponovljenom postupku našao da krivično djelo postoji i Čokovića osudio na šestomjesečnu kaznu zatvora.

Suština događaja za koji je osuđeni oglašen krivim sastoji se u tome da je on, kako kaže,  u jednom predmetu pokušao da zaštiti neukog (nepismenog) građanina (rođaka) od “neukog” savjetnika osnovnog tužilaštva, koji nije ispoštovao zakonsku obavezu da neukog građanina pouči o pravu na advokata.

Kada je Čoković civilizovano i na ljudski način ukazao savjetniku tužioca na tu činjenicu, tražeći odlaganje primene radnje uviđaja dok neuki građanin ne obezbijedi adekvatnu pravnu zaštitu, bez bilo kakvog fizičkog napada ili prijetnji usmjerenih prema njemu, savjetnik tužioca se udaljio sa mjesta izvršenja uviđaja i direktoru NVO podnio krivičnu prijavu za krivično djelo ometanja pravde iz člana 396a KZ-a.

Ishod takve prijave i na osnovu nje pokrenutog krivičnog postupka je prethodno naveden. I pored uložene žalbe na osuđujuću presudu, koja sudu u potpunosti i krajnje racionalno ukazuje na nepostojanje predmetnog krivičnog djela, sud je u šturom i kontradiktornom obrazloženju “objasnio svoju nepravdu” .

NVO "Novi put” i njen direktor Čoković Vehbo su u Bijelom Polju poznati kao beskompromisni borci protiv korupcije i organizovanog kriminala, koji svakodnevno alarmiraju crnogorsku javnost o nezakonitim radnjama pojedinaca i grupa koji Crnu Goru vide kao svoju privatnu prćiju, stajući uvijek na stranu onih čija su prava po bilo kom osnovu ugrožena.

Kao rezultat takvog opredeljenja, “NVO Novi put” je policiji i tužilaštvu podnijela veći broj krivičnih prijava, koje su u velikom procentu prihvaćene i procesuirane. Osuda Čokovića za nepostojeće krivično djelo je pokušaj ZAVISNOG suda i tužilaštva da ga, zarad nečijih interesa, ućutkaju jer previše priča. Da li u sramnoj presudi ima i elemenata nacionalne mržnje i netrpeljivosti prema Čokoviću pitanje je na koje se ne usuđujemo da damo odgovor, jer on može biti zastrašujući – zar je moguće da u trećoj deceniji dvadeset prvog vijeka, u državi koja je kroz “mračne devedesete” prošla neukaljana, a koja danas želi da se pridruži porodici velikih evropskih naroda, neko na ovakav sraman način bude “targetiran i odstrijeljen” - pitaju iz te organizacije.

“NVO Novi put” poziva Skupštinu i Vladu Crne Gore da hitno krenu u reforme crnogorskog i kao njegovog sastavnog dijela bjelopoljskog pravosuđa, čiji jedan dio čine časni, pošteni i nekorumpirani sudije i tužioci, dok njegovu mračnu stranu predstavljaju oni koji su politizovani i korumpirani i koji zarad svojih ličnih ili tuđih privatnih interesa kaljaju obraz demokratske, multietničke Crne Gore.

O sramnoj presudi Višeg suda u Bijelom Polju “NVO Novi put” će, poručuju, obavijestiti sve strane delegacije u Crnoj Gori, te pokrenuti postupak pred evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.