Radnici Simona traže isplatu zaostalih plata ili će sa porodicama blokirati magistralu

Radnici Simona traže isplatu zaostalih plata ili će sa porodicama blokirati magistralu

Radnici preduzeća za prevoz putnika "Simon vojaž", koje se već nekoliko mjeseci nalazi u stečaju, zatražili su od Vlade da doprinese iznalaženju rješenja za prodaju imovine kompanije i isplatu zaostalih potraživanja zaposlenih.

Poručili su da će ukoliko se ubrzo na pravi način ne odgovori njihovim zahtjevima zajednio sa svojim porodicama blokirati magistralu. Naveli su da im u datim okolnosti sem toga ne preostaje ništa drugo, s obzirom da se, kako tvrde, namjerno odugovlači rješavanje statusa "Simon vojaža".

“Mi više nemamo vremena za čekanje jer su naše porodice gladne. Dovedeni smo do ivice egzistencije zbog nečije samovolje. Zahtijevamo od odgovornih u Vladi Crne Gore da odgovorno sagledaju činjenično stanje i daju doprinos da se kroz pronalazak odgovornog kupca riješi pitanje preduzeća Simon vojaž, a samim tim i naših zaostalih zarada i ostalih potraživanja. Ukoliko to izostane mi ćemo sa svojim porodicama blokirati magistralu i tamo čekati da se naši zahtjevi ispune. Uradićemo to jer sve više dobijamo utisak da se namjerno odgugovlači sa prodajom preduzeća i da je ponuđena cijena raspoložive imovine prenaduvana”, kaže Nenad Radičević, predstavnik radnika .

Prije uvođenja stečaja radnici "Simon vojaž", štrajkovali su godinu dana zbog neisplaćenih zarada. Oni ističu da obaveze preduzeća prema radnicima nijesu male.

“Tri godine nijesmo primili plate. Doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje nijesu nam uplaćivani. Tu su i neisplaćene dnevnice, regresi i što šta drugo. Poslije svega ne možemo dozvoliti da se neko poigrava sa nama “, naglašavaju radnici.

U međuvremenu održana je prva licitacija za prodaju imovine Simon vojaž po cijeni od 2.300.000 eura, ali niko se nije javio. Takođe, Direkcija za drumski saobraćaj oduzela je ovih dana licencu za rad Autobuskoj stanici Berane, koja je kroz stečajni postupak bila data pod zakup kompaniji "Viktorija ekspres".

Radnici su nakon ovoga od stečajnog upravnika Saše Zejaka tražili da uloži trud i autoritet i da da doprinos da se oni poslije tri godine vrate na posao.

“Mi znamo da ova firma može uspješno da radi. Zato smo se i obratili stečajnom upravniku tražeći da kroz svoje aktivnosti pomogne da firma ponovo oživi, da se mi vratimo na posao, jer za to postoje realne mogućnosti, a uostalom nedopustivo je da u jedniom gradu kao što je Berane ne radi Autobuska stanica”, naveli su radnici.

Suvlasnik "Simon vojaža" i predsjednik Skupštine opštine Petnjica Mehmed Adrović i dalje tvdi da u ovu kompaniju nije trebalo uvoditi stečaj i da on ima rješenje kako da se novonastali problemi prevaziđu.

“Firma je mogla i dalje da radi, ali neki radnici su smatrali da treba da se uvede stečaj. Nijesu htjeli da sačekaju da prođe kriza i da se stvari konsoliduju. No, poslije svega siguran sam da ova firma može uspješno da radi. Potrebno je da se, uz pomoć države i partnera napravi plan izlaska iz krize koji ja imam i koji sam sprema da ponudim. Treba okončati stečaj i uz određena ulaganja, uz nešto manji obim poslova u odnosu na raniji period, firmu podići na zdrave noge”, naglašava Adrović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.