U Sloveniji kritično u kovid bolnicama: Ljekari apeluju na građane da se vakcinišu, Italija šalje pomoć
Ilustracija

U Sloveniji kritično u kovid bolnicama: Ljekari apeluju na građane da se vakcinišu, Italija šalje pomoć

U Sloveniji se i danas nastavljaju dramatična upozorenja iz medicinskih ustanova da su kovid odeljenja bolnica popunjena.

Upozoravaju da će kriza s četvrtim talasom epidemije nastaviti ako se veći dio populacije ne vakciniše.

Na odeljenjima intenzivne njege Kliničkog centra u Ljubljani stanje je "kriticno" i u njima je 80 oboljelih od kovida 19 u kriticnom stanju opasnom po život, od kojih većina na respiratoru, što je najveći udio kritičnih slučajeva od početka epidemije, saopštili su na konferenciji za novinare rukovodioci Infektivne klinike Matjaž Jereb i Tanja Lejko Zupanc, prenosi Hina.

Za kontrolu ove epidemije neophodna je šira imunizacija stanovništva i ako to ne postignemo, onda se epidemije nećemo riješiti ni do 1. maja, naglasila je Lejko Zupanc.

U Sloveniji su u posljednja 24 sata potvrđena 3.662 nova slučaja korona virusa, a umrlo je još 23 oboljelih, čime se broj preminulih od početka epidemije povećao na tačno 5000, objavljeno je u Ljubljani.

U bolnicama je 1.104 pacijenata, osam više nego dan ranije, a na odeljenjima intenzivne njege njih 253, navodi Hina.

Italija šalje pomoć

Italijanska vojska planira da pošalje u Sloveniju do 30 ljekara i medicinskih sestara u trenutku kada se ova zemlja bori sa sve većim brojem pacijenata od kovida 19, dogovoreno je na sastanku dva ministarstva odbrane.

Slovenački ministar odbrane Matej Tonin potvrdio je ovaj dogovor na Tviteru, juče nakon sastanka sa italijanskim kolegom Lorencom Guerinijem, prenosi STA.

Tonin je od svog italijanskog kolege zatražio pomoć u medicinskom osoblju, a Guerini je, prema navodima ministarstva, rekao da razume situaciju u Sloveniji jer je Italija imala slično iskustvo i ponudila je ovaj vid pomoći.

Ministri su se dogovorili da do 30 zdravstvenih radnika iz italijanske vojske pritekne Sloveniji u pomoć, tako što će se pridružiti medicinskim timovima slovenačkih oružanih snaga, koji su početkom nedelje počeli da pomažu bolnicama“, dodaje se u saopštenju.

Ministar zdravlja Janez Poklukar rekao je da su u toku razgovori o pomoći sa više zemalja, ali da nijedan još nije završen.

Sljedeće godine se očekuje da će se dnevni broj slučajeva kovida i hospitalizacija svesti do tačke u kojoj će "slovenačko zdravstvo moći samostalno da se bori", poručio je slovenački ministar.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.