SAD kupile 10 miliona pilula protiv kovida za 5,29 milijardi eura kompanije Fajzer
Ilustracija

SAD kupile 10 miliona pilula protiv kovida za 5,29 milijardi eura kompanije Fajzer

Kompanija Fajzer saopštila je da je potpisala ugovor sa Vladom SAD o isporuci 10 miliona eksperimentalnih pilula protiv kovida, u vrijednosti od 5,29 milijardi eura.

Taj ugovor je dvostruko veći od onog koji je američka vlada potpisala za kupovinu pilula kompanije "Merk“, mada je cijena Fajzerovog lijeka niža – oko 530 dolara, u poređenju sa 700 dolara, koliko košta Merkov, prenio je Glas Amerike.

Fajzer je ove nedelje od američkih regulatora zatražio da odobre hitnu upotrebu leka "Paxlovid“, nakon što su rezultati kliničkih testova pokazali da je 89 odsto efikasan u sprječavanju hospitalizacija ili smrtnih slučajeva među osobama kod kojih postoji veći rizik od teške bolesti.

Kompanija je najavila da će početi da isporučuje pilule već ove godine, ukoliko dobije zeleno svijetlo američke Uprave za hranu i ljekove.

"Ovaj sporazum će osigurati da milioni doza lijeka budu dostupni Amerikancima, ako bude odobren“, rekao je sekretar za zdravstvo Havijer Besera.

Dodao je da je vakcinacija protiv kovida-19 i dalje prioritet, ali da bi pilule koje mogu da spriječe hospitalizacije "mogle da spasu živote“.

Fajzer je naveo da očekuje da će proizvesti 180.000 doza do kraja narednog mjeseca i najmanje 50 miliona do kraja 2022. godine.

Američka vlada već je obezbijedila 3,1 milion doza Merkove pilule za kovid za 2,2 milijarde dolara, sa pravima da kupi još dva miliona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.