U petak najduže pomračenje Mjeseca koje će se dogoditi u ovom vijeku
Ilustracija

U petak najduže pomračenje Mjeseca koje će se dogoditi u ovom vijeku

Djelimično pomračenje Mjeseca koje se očekuje u petak, 19. novembra, trajaće tri sata i 28 minuta i biće najduže u 21. vijeku, piše CBS News.

Prethodna najduža eklipsa dogodila se 2018. godine i trajala je jedan sat, 42 minute i 57 sekundi, piše CBS.

Djelimično pomračenje Mjeseca dešava se kada Zemljina sijenka ne prekrije Mjeseca u cjelosti. U ovom slučaju, biće prekriveno 97 odsto površine Mjeseca.

U 21. vijeku, između 2001. i 2100. godine, biće 228 pomračenja Mjeseca – nekim godinama dogodiće se dva, a nekim godinama tri ili čak četiri, piše CBS.

Pomračenje 19. novembra biće drugo ove godine, nakon potpunog pomračenja u maju 2021. Većina eklipski traje manje od dva sata.

Iz NASA su saopštili da će uživo prenositi pomračenje Mjeseca. Na ovom linku možete pratiti eklipsu, koja se dešava u sedam ujutru u petak po srednjeevropskom vremenu.

NASA je saopštila da će, ako vremenski uslovi to dozvole, pomračenje biti vidljivo iz Sjeverne i Južne Amerike, istočne Azije, Australije i Pacifika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.