Čak dva crnogorska projekta dobitnici su međunarodne Graditeljske nagrade CEMEX
Chalet Jelovac

Svjetsko priznanje našoj arhitekturi i građevini

Čak dva crnogorska projekta dobitnici su međunarodne Graditeljske nagrade CEMEX

Chalet Jelovac u Kolašinu dobitnik je međunarodne Graditeljske nagrade CEMEX, osvojivši drugo mjesto u kategoriji Stambene građevine na ovom globalnom takmičenju koje već trideset godina nagrađuje najkvalitetnije građevinske projekte iz cijelog svijeta. U okviru posebnih kategorija, nagrada za Održivu gradnju dodijeljena je projektu Likovne akademije u Cetinju.

Tri projekta s pozivnog nacionalnog takmičenja predstavljala su Crnu Goru u Meksiku na dodjeli nagrada koje su se ove godine zbog pandemije održale online, a čak dva su odabrana među 20 nagrađenih na razini svijeta. U konkurenciji je bio još i projekt izgradnje poslovno-komercijalnog objekta Entext u Kotoru, i to u kategoriji Javnih i poslovnih građevina. Uz ovu, nagrade se dodjeljuju u još četiri kategorije: Stambene građevine, Subvencionirana stambena gradnja, Zajednički prostori i Infrastrukturne građevine, kao i u posebnim kategorijama koje obuhvataju projekte Društvene vrijednosti, one koji pokazuju posebnu Inovativnost, Pristupačnost ili su dobri primjeri Održive gradnje.

chaletjelovaccrnagora01

Chalet Jelovac

Chalet Jelovac je porodična  kuća za odmor porodice arhitektice Dr Sonje Radović Jelovac, mjesto koje njena djeca Ana i Andrija doživljavaju kao pravo “porodično gnijezdo”, a autorka kao svoje produženo djetinjstvo.

„Ova arhitektonska realizacija  predstavlja primjer uspješne integracije u specifični  i osjetjivi pejzaž nadomak  Parka šume “Dulovine” u Kolašinu na nadmorskoj visini od oko  1000m. Način na koji objekat korespondra  sa okruženjem, kritike laičke i stručne javnosti,  kontinuirana prisutnost  i vidljivost na regionalnoj i  internacionalnoj sceni, smatram izuzetnim uspjehom, te ovogodišnja Cemex nagrada to dodatno potvrdjuje i kruniše“, kazala je ona.

01

Projekat Likovne akademije na Cetinju

Anđelka Badnjar, koja stoji iza projekta Likovne akademije na Cetinju, poručuje da joj je veoma drago što je crnogorsko učešće prošlo zapaženo na internacionalnom događaju.

„Mislim da je nagrada za održivu gradnju primjerena dometima Likovne akademije, prije svega zbog jednog kolektivnog napora koji je postojao od strane članova akademije i Univerziteta da se već postojeće nasledje fabrike Oboda valorizuje. Njihova dediciranost da razvijaju ovaj centar na Cetinju je zapravo najodrživiji momenat u svemu, a ako arhitektura doprinosi tome, tim bolje. Čestitam svim nagrađenima, i zahvaljujem se na saradnji organizatorima u procesu kandidovanja za Cemex nagradu“, kazala je ona.

Direktor kompanije CEMEX Hrvatska Velimir Vilović čestitao je dobitnicima na priznanju i uspjehu u radu.

„Vjerujem da ćete nastaviti s dobrim rezultatima, kreativnim rješenjima i pomjeranjem razvoja graditeljstva i arhitekture, a nadam se i da će vaš dobar primjer slijediti nove generacije graditelja te da će još mnogo međunarodnih nagrada stići razvojnim projektima iz Crne Gore. Činjenica da su graditeljski projekti iz regije već godinama prepoznati i nagrađivani u konkurenciji stotina projekata iz više desetina zemalja svijeta najbolje pokazuje da inovativnost i naporan rad nisu ograničeni samo na ljude iz velikih zemalja i s velikih tržišta. Ovaj uspjeh dokaz je koliko se u našim krajevima kvalitetno projektuje i gradi“, rekao je Vilović.

Nagrađeni projekti nisu jedini iz regije koji su zaslužili ovogodišnje međunarodno CEMEX-ovo priznanje; hrvatski projekat rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala Zračne luke Split osvojio je treću nagradu u kategoriji Infrastrukturnih građevina.

Crna Gora već petnaestak godina svojim projektima konkuriše na Graditeljskoj nagradi u Meksiku. Tokom prethodnih godina predstavljali su je zgrada aerodroma u Podgorici, most Millenium, porodična kuća u Bigovu, Vila u Budvi, Sportska hala u Herceg Novom te III. traka u Petrovcu, stambena zgrada Rozino I. u Budvi, zgrada Europoint i Most Moskva u Podgorici, porodična kuća Adžić u Nikšiću, Šavnik-Grabovica-tunel Ivica na cesti Risan-Žabljak, dječji vrtić u Bijelom Polju, bazen Jadran u Herceg Novom, Atlas Capital u Podgorici, Hotel Kamenovo i Royal Gradens u Budvi, tunel Sozina te Lazaret u Herceg Novom.

Uz navedene projekte dva su tokom dosadašnjih godina osvojila međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX i to porodična kuća u Stolivu koja je 2012. osvojila treće mjesto za Održivu gradnju te stambena kuća u Bijelom Polju koja je 2018. osvojila treće mjesto u kategoriji Stambene građevine.

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje kompanije CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima stambene, javne i infrastrukturne gradnje, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje, dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama, ostvaruju posebnu društvenu vrijednost ili pokazuju inovativnost gradnje.

Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje CEMEX-ovog aktivnog učestvovanja u međunarodnoj građevinskoj kulturi. Proizvodi kompanije CEMEX Hrvatska prisutni su na tržištu Crne Gore već decenijama, a više od dvije decenije kompanija djeluje na tržištu Crne Gore kroz preduzeće CEMEX Montenegro A.D. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.