Treća specijalna za NFT Go projekat - spoj realnog i digitalnog, zabavnog i korisnog
Foto: UCG

Treća specijalna za NFT Go projekat - spoj realnog i digitalnog, zabavnog i korisnog

Studenti Elektrotehničkog fakulteta, Andrija Peruničić i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Igor Mihajlović, osvojili su treću specijalnu nagradu za projekat NFT Go na Konkursu za najbolju startap ideju Karijernog centra UCG. Jedan od njih dvojice će otići u trodnevnu posjetu najvećem svjetskom startap kampusu u Parizu.

Nagrađeni studenti kažu da im nije prvi put da učestvuju na startap konkursu, te da su se sa ovom idejom prijavili na konkursu Digitalne fabrike i ušli u finale predakceleracijskog programa " Startup Activator" čiji će rezultati biti objavljeni krajem godine.

 "Dok sam studirao u Šangaju prvi put sam se bolje upoznao sa pojmom smart contract-a i odmah sam postao fan. Čitajući o projektima koji su se razvijali oko tog koncepta, čuo sam za NFT (tokene) i neke njihove primjene. Ubrzo sam shvatio da iako je NFT uglavnom vezan za digitalno kolekcionarstvo i igrice, postoji prilika da na neki način spojimo realan i digitalan svijet, te objedinimo lijepo, zabavno i korisno na jednom mjestu", rekao je Igor.

Projekat NFT Go, kako objašnjavaju, ima za cilj kreiranje aplikacije koja će se baviti traženjem i sakupljanjem NFT-eva, a pritom nije bazirana samo na digitalni svijet, već da bi se pronašao NFT, moraće da se kreće, jer je kretanje kroz univerzum aplikacije moguće samo ako se krećemo u stvarnom svijetu.

Studenti kažu da njihove kolege uglavnom nisu zainteresovane za pokretanje startup-a. "Kod nas je veoma teško prikupiti investicije koje bi omogućile kompetetivnost na svjetskom tržištu. Međutim upravo ovakva takmičenja i projekti postepeno razvijaju startap kulturu u Crnoj Gori i čine okruženje pogodnijim za razvoj startap-ova", dodali su oni.

Sve kolege ohrabruju da se jednostavno upuste i probaju da razvijaju startap misli, ideje i projekte. "To je put za one koji su spremni da uče i da rade na sebi. Vjerujem da je svaki startap projekat jedinstvena priča i da iako možda neće završiti sa nekom višemilionskom kompanijom, svakako neće propustiti priliku da nauče i iskuse nešto novo".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.