Radulović: Vakcinisano 80 odsto ljekara Kliničkog centra
Ljiljana Radulović

"Kod srednjeg medicinskog osoblja vakcinisano 65 odsto"

Radulović: Vakcinisano 80 odsto ljekara Kliničkog centra

Oko 80 odsto ljekara Kliničkog centra Crne Gore vakcinisano je protiv virusa korona, dok je taj procenat kod srednjeg medicinskog osoblja 65 odsto, kazala je direktorica KCCG-a Ljiljana Radulović u emisiji “Link”. Ona je saopštila da je u Crnoj Gori hospitalizovano ukupno 388 pacijenata zaraženih virusom korona.

“Klinički centar Crne Gore jutros ima 139 pacijenata, Bar 43, Pljevlja 21, Bijelo Polje 20, Berane 35, Kotor 36, Nikšić 49 i Specijalna bolnica Brezovik 49 kovid pacijenata”, kazala je ona. .

Imamo 388 hospitalizovanih kovid pacijenata. Ovaj broj je za 12 pacijenata manji nego juče.

“Tako da se nadamo da će se ovaj trend pada nastaviti”, istakla je Radulović.

Istakla je da je ove sedmice više starijih pacijenata, ali imaju i dosta mlađih koji nijesu vakcinisani.

“85 odsto pacijenata koji su hospitalizovani nije vakcinisano. U našim intenzivnim jedinicama niti jedan pacijent nijue vakcinisan” , kazala je ona.

U Kliničkom centru vakcinisano je 80 odsto ljekara i oko 65 odsto srednjeg medicinskog osoblja.

“Moram da kažem da je dosta naših ljekara na specijalizaciji u Beogradu, tako da nemamo podatak za njih, ali sigurna sam da su vakcinisani, tako da je ovaj procenat sigurno veći”, kazala je Radulović i dodali da imaju podatke za osoblje koje se vakcinisalo samo na punktu Kliničkog centra. 

Ona je napomenula da su za tri mjeseca u dvije smjene pregledali sve pacijente čiji su pregledi zaostali zbog zatvaranja Kliničkog usljed mjera protiv širenja epidemije. Istakla je da sada sve klinike rade maksimalno.

“Na bolničkoim liječenju juče je samo primljeno 126 pacijenata,  urađen je 41 operativni zahvat. Mislim da taj podatak mora biti uvažen. Samo na pedijatriji bile su četiri operacije”, kazala je ona.

Istakla je da je urađeno 15 odsto više koronarografija i operacija nego godinu ranije.

Dodala je da se na sajtu KCCG-a svakog časa ažurira lista čekanja, tako da svaki pacijent može vidjeti prvi slobodni termin.

“U ovom trenutku slobodan termin u pulmološkopj ambulanti je 15. decembra, hematološkoj ambulanti 6. decembar, ambulanta za digestivnu hirurgiju danas u 12:50,  ambulanta za grudnu hirurgiju sjutra u 10 sati, ambulanta za plastičnu hirurgiju 15. decembra, kardiologija orvog radnog dana januara, endoktrinologija takođe prvog radnog dana januara, očni pregled 15. decembra,  ultrazvuk srca 17. decembra...”, kazala je Radulović.

Smatra da nikada nioje bio ovako kratak period čekanja na specijalističke preglede.

“Pogledajte koliko se za iste preglede čeka na zapadu”, kazala je ona i istakla da oko 50 odsto pacijenata ne dođe na pregled.

Kaže da je vraćen konzilijum za magnet gdje konzilijum ljekara zakazuje po prioritetu.

“Pacijenti sa tumorom su naravno prioritet”, kazala je ona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.