Hajko Mas, Foto: Reuters

Šef diplomatije Njemačke Hajko Mas poručio

"Dodikov projekat sada prijeti da uništi arhitekturu Dejtonskog mirovnog sporazuma"

Vršilac dužnosti njemačkog ministra vanjskih poslova Hajko Mas pozvao je Evropsku uniju da uvede sankcije političkim liderima u Bosni i Hercegovini.

Ministar je, na marginama sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije u Briselu u ponedjeljak, rekao da će se morati razmotriti oštriji pristup kako bi se zaustavio trenutni razvoj događaja.

Sankcije bi, kako je rekao, mogle pogoditi one koji dovode u pitanje državne strukture, pokušavaju da podstaknu ljude mržnjom i rovarenjem ili žele prekinuti veze sa EU.

"Događaji u Bosni i Hercegovini su krajnje zabrinjavajući", rekao je Mas. "Mi u EU ne možemo biti ravnodušni prema ovome.”

Agencija dpa podsjeća da su tenzije u BiH podignute nedavno nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva, zaprijetio otcjepljenjem Republike Srpske.

"Dodikov projekat sada prijeti da uništi arhitekturu Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Mas.

Naime, predstavnici iz RS nekoliko mjeseci bojkotuju rad državnih institucija, zbog toga što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida i drugih zločina.

Dodik je najavio i prenos nadležnosti sa države BiH na entitet RS kada su u pitanju Oružane snage BiH, Visoko sudsko i tužilačko vijeće i Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Ali, prema Ustavu BiH entiteti Republika Srpska i Federacija BiH ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.