Opozicionar spasio vladu Zorana Zaeva: Nije došao na glasanje o nepovjerenju, dobijao prijetnje smrću
Zoran Zaev

Opozicionar spasio vladu Zorana Zaeva: Nije došao na glasanje o nepovjerenju, dobijao prijetnje smrću

Makedonski poslanik Kastriot Redžepi nije se pojavio na glasanju o povjerenju vladi Zorana Zaeva, čime je "spasio" premijera te zemlje.

Kako je istakao, objasnio je da se nije pojavio u Sabranju, jer smatra da bi takav potez bio suprotan njegovim uvjerenjima.

"Bilo je i prijetnji po moj život", rekao je Redžepi četiri dana pošto je propao pokušaj makedonske opozicije da izglasanje nepovjerenje vladi Zorana Zaeva, javlja Plus info, a prenosi RTS.

"Miran sam i čiste savesti... Nema boljeg puta za moju zemlju od puta ka EU i NATO. Saveznik sam Albancima i Makedoncima", rekao je Redžepi.

Poslanik stranke Besa nije se pojavio na sjednici makedonskog parlamenta na kojoj je u petak trebalo da se glasa o povjerenju vladi Zorana Zaeva. U Sobranje je došlo 60 poslanika, odnosno jedan manje od kvoruma.

Opozicija je, odmah, optužila vladajući SDSM da je "otela" Redžepija, kako bi spriječio pad vlade, ali se kasnije ispostavilo da je poslanik Bese dan proveo kod prijatelja.

"Nestali" poslanik, kako je Redžepi prozvan posle višesatnih pokušaja da mu se nekako uđe u trag, pojavio se u petak izjutra u policijskoj stanici u Skoplju i rekao da nije bio kidnapovan već da je svojevoljno dan, umesto u Sobranju, proveo kod prijatelja.

U policiju je došao pošto je opozicija, usred spekulacija o sudbini poslanika koji je nedostajao da bi se izglasalo nepovjerenje vladi Zorana Zaeva, prijavila nestanak Kastriota Redžepija, optuživši, istovremeno, vladajuću koaliciju da "nasiljem i nedemokratskim metodama" gura državu u dublju krizu.

Objašnjavajući tok događaja, Redžepi je naveo da je posle najave Zorana Zaeva da će podnijeti ostavku "razmišljao da glasa" protiv vlade, ali je kasnije promijenio mišljenje "vodeći računa o budućnosti države".

Redžepi je, ne imenujući nikoga, rekao i da je dobijao prijeteće poruke, zbog čega je bio prisiljen da se skloni na sigurno mjesto.

Objasnio je i da je odluku da glasa za pad vlade proijmenio posle najava nastavka makedonskih evrointegracija i izjava francuskog predsjednika Emanuela Makrona i šefa holandske diplomatije Marka Rutea.

Redžepi je u petak "izbačen" iz Bese, pa će, kako smatraju makedonski mediji, najvjerovatnije preći u redove neke od partija iz vladajuće koalicije.

Na kraju 24 časa duge neizvesnosti oko sudbine vlade, vladajuća koalicija, koju čine SDSM Zorana Zaeva i Demokratska unija za integracije i opozicija, kako se čini, mogu da računaju na podršku po 60 poslanika u parlamentu, pa je sasvim izvjesno da će jednu političku krizu u Skoplju, uskoro, zamijeniti nova, sa jednako neizvjesnim ishodom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.