Opštinama 180,5 miliona eura
Ilustracija

Budžet za 2022. godinu

Opštinama 180,5 miliona eura

Na kapitalne projekte u 24 crnogorske opštine u narednoj godini biće potrošeno 180,5 miliona eura, a više od trećine sredstava dobiće sjever, predviđeno je Prijedlogom zakona o budžetu za 2022. koji je Vlada usvojila u petak.

U odnosu na ovu godinu, ukupan budžet opština povećan je za 94 miliona eura. Najveće povećanje na ime odobrenih investicija iz državne kase imaće Podgorica, Pljevlja, Herceg Novi, Kolašin i Danilovgrad, dok je budžet smanjen samo Tuzima.

Kada je riječ o strukturi opredijeljenih sredstava, najviše novca – 76,7 miliona eura dobiće opštine sjeverne regije Crne Gore. Jugu će, ukoliko budžet bude podržan u parlamentu, pripasti 26,7 miliona, a opštinama u centralnoj regiji 60,5 miliona eura. Na zajedničke projekte opština predviđeno je da se potroši 16,6 miliona eura.

Razlike u ulaganjima

Prema podacima Ministarstva finansija, Glavni grad Podgorica od države će u narednoj godini za realizaciju započetih i novih kapitalnih projekata dobiti 24,5 miliona eura, Cetinje 19,3 miliona, Pljevlja 16,9 miliona, Kolašin 16,7 miliona, Herceg Novi 12,6 miliona, Bijelo Polje 11,3 miliona, a Rožaje 10,8 miliona eura.

Ulaganja države u infrastrukturne projekte u Mojkovcu biće 9,2 miliona, Danilovgradu 7,7 miliona, Nikšiću 7,1 milion, Kotoru 6,1 milion, Žabljaku četiri miliona, Beranama i Ulcinju po 3,3 miliona, Baru 2,2 miliona, Budvi 2,1 milion, Tuzima dva miliona, a u Tivtu 1,7 milion eura. Investicije manje od milion eura odobrene su Andrijevici, Petnjici, Gusinju, Plužinama i Šavniku, koje će zajedno dobiti 3,6 miliona.

Kada se ovi podaci posmatraju per capita, jasno je da su razlike u investicijama države u infrastrukturne projekte opština i dalje izuzetno izražene. Tako će Kolašin u narednoj godini na ime odobrenih projekata dobiti 2.351 euro po stanovniku, a Bar svega 51 euro.

Žabljak će, za gradnju ulica, saobraćajnica, vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu, zdravstvene i obrazovne ustanove, po stanovniku dobiti 1.322 eura, Cetinje 1.271 euro i Mojkovac 1.243 eura. U Pljevljima će investicije države po stanovniku iznositi 637 eura, u Rožajama 472 eura, Danilovgradu 423 eura, Herceg Novom 414 eura, Šavniku 392 eura, Bijelom Polju 271 euro, Kotoru 269 eura, a u Andrijevici 210 eura.

Pomoć iz državne kase manju od 200 eura po stanovniku ima 12 opština i to - Plužine 199 eura, Gusinje 189 eura, Plav 165 eura, Ulcinj 164 eura, Tuzi 163 eura, Petnjica 162 eura, Podgorica 128 eura, Berane 124 eura, Tivat 116 eura, Nikšić 103 eura, Budva 94 eura i Bar 51 euro.

Ipak, novac iz državne kase će se u 2022. uravnoteženije dijeliti u odnosu na ovu godinu kada smo imali situaciju da ulaganja po stanovniku u Ulcinju budu svega euro, na Cetinju 700, a u Kolašinu 1.500 eura.

Traže sastanak sa Spajićem

Generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić Pobjedi je juče kazao da oni još nemaju precizne podatke o tome koliko koja opština dobija novca, te da se zbog toga ne može izjasniti o predloženom budžetu za narednu godinu.

"Mi ćemo inicirati sastanak sa ministrom finansija na kojem bi nam on prezentovao budžet, a predstavnici opština kapitalne projekte za koje smatraju da ih treba realizovati", rekao je Bojadžić.

On ističe da je red da ministar finansija Milojko Spajić opštinama predstavi i program „Evropa sad“, način na koji će se on implementirati, te posljedice koje će prouzrokovati u funkcionisanju opština.

"Budžet opština će zbog programa „Evropa sad“ sigurno biti prepolovljen. Ne mogu saopštiti precizne brojke, ali radi se o milionima eura manje", naveo je Bojadžić.

Vlada je kroz program „Evropa sad“, koji je uvršten u budžet za narednu godinu, planirala uvođenje neoporezivog dijela zarade do 700 eura bruto, a oko 70 odsto prihoda od poreza na dohodak išao je opštinama.

Najvažniji projekti

Neki od najvažnijih projekata za čiju je realizaciju predviđen novac budžetom za narednu godinu su gradnja bolnica u Pljevljima i Podgorici, rekonstrukcija bolnice u Bijelom Polju, kao i više domova zdravlja u državi.

Planirana je izgradnja atletskog stadiona u Podgorici, stadiona na Cetinju, te tribine stadiona u Nikšiću. Gradiće se zaobilaznice oko Herceg Novog, Berana i Pljevalja, kao i most na rijeci Bojani. U planu je gradnja 16 vrtića, po osam osnovnih škola i sportskih sala, akademija umjetnosti i filološki fakultet. Među kapitalnim projektima izdvajaju se i ski centri Kolašin, Cmiljača, Žarski, Hajla i Durmitor.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.