Kancerogeno i otrovno: Ove namirnice nemojte grijati u mikrotalasnoj
Ilustracija

Kancerogeno i otrovno: Ove namirnice nemojte grijati u mikrotalasnoj

Jaja, voće, lisnato povrće i pirinač držite dalje od mikrotalasne pećnice.

Iako se čini kao najbrža i najjednostavnija opcija kada ste jako gladni i užurbani, podgrijevanje hrane u mikrotalasnoj nije uvijek najbolja ideja, pogotovo kad je riječ o pomenutim namirnicama.

Kako prenosi The Healthy, grijanje kuvanih jaja stvara veliku količinu pare u njima koja nema gdje da izađe, pa vrlo lako može da dođe do eksplozije, i to onda kad ih izvadite iz mikrotalasne. Najbolje bi bilo ne podgrijavati ih, ali ako baš morate, prvo ih oljuštite i isjecite na manje komade.

Isto važi i za voće poput jabuka, grožđa, breskvi… Ne ispuštaju višak vlage dok se kuvaju, zbog čega mogu da eksplodiraju. Prije podgrijavanja ih isjecite na komadiće ili probušite sitne rupice čačkalicom.

Mesne prerađevine u sebi sadrže puno konzervansa kako bi rok trajanja bio što duži, a kada ih podgrijavate, ti konzervansi postaju još štetniji za organizam – mogu da podstaknu oksidaciju holesterola, kaže jedno istraživanje.

Britanska agencija za hranu FSA kaže da podgrijavanje pirinča u mikrotalasnoj može čak da dovede do trovanja hranom, jer sirov pirinač sadrži bakterije koje mogu da prežive brzo kuvanje u mikrotalasnoj. Jednom kada ga izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju.

Lisnato povrće poput spanaća takođe treba držati dalje od mikrotalasne jer sadrži visoku koncentraciju nitrata, a iako je sam po sebi bezopasan, podgrijavanjem se pretvara u štetne materije koje djeluju kancerogeno, prenosi Večernji list.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.