Hrvatska uvodi euro do 2023. godine?
Ilustracija

Ministar nagovijestio

Hrvatska uvodi euro do 2023. godine?

Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić ocijenio je na savjetovanju ekonomista u Opatiji da je 2023. realna godina za ulazak Hrvatske u Eurozonu.

"Pod uslovom da se zadovolje preuzete obaveze i kriterijum", dodao je.

Marić, koji je u kućnoj izolaciji budući da je pozitivan na kovid, u obraćanju na tom skupu putem interneta, rekao je da Hrvatska ispunjava većinu kriterijuma, te da je u grupi zemalja u kojima će udio javnog duga u BDP-u u sliedeće tri godine padati, dok će u više od polovine država članica EU taj udio rasti, prenosi Hina.

Prema njegovim riječima, u postupku prelaska sa kune na euro važiće načelo zaštite potrošača, tako da će se kuna konvertovati u euro po fiksnom kursu, a troškove će, ako pri tome nastanu, pokrivati finansijske institucije.

To će važiti i za konverzije kredita, istakao je on.

Pet mjeseci prije uvođenja eura, cijene će se iskazivati dualno, u kunama i eurima, a nakon dana uvođenja će još dvije sedmice moći da se plaća u kunama, naveo je Marić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.