Vuković: U razvoj ovog dijela Podgorice uloženo 3.470.00 eura
Ivan Vuković, Foto: Mediabiro

Vuković: U razvoj ovog dijela Podgorice uloženo 3.470.00 eura

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković razgovarao je sa stanovnicima mjesnih zajednica "Stara varoš“, "19.decembar“ i "Drač“ u susret usvajanju budžeta za 2022. godinu. Gradonačelnik je izrazio zahvalnost na interesovanju i još jednom istakao da je ovo prilika da se razmijene utisci o realizovanim aktivnostima i projektima, kao i da se definišu prioriteti budućeg razvoja.

Vuković je kazao da je u proteklom periodu, kada je riječ o pomenutim mjesnim zajednicama, Glavni grad uložio 3.470.000 eura i podsjetio na neke od najvažnijih projekata kao što su temeljna sanacija Ulice Kralja Nikole, sanacija mosta na Ribnici, sanacija ulica Brijeg Ćukovića, Bracana Bracanovića, djelimična sanaciju Bulevara Save Kovačevića, asfalterski radovi u blizini zgrade Pejton, privremeni parking na Bulevaru Mitra Bakića. Vuković je dodao da je Glavni grad gradio i novu infrastrukturu poput vodovoda i fekalne kanalizacije u Ulici Đečevića i Ulici Luke Boljevića. Rekonstruisana je Kuća Rista Stijovića, projekat na koji je Glavni grad posebno ponosan i danas je to jedan od najljepših galerijskih prostora u Podgorici. Izgrađen je i krak Ulice V proleterske sa parking mjestima, rekonstruisana je Ulica Braće Zlatičanin, najveći dio Ulice Gojka Radonjića, Ulica Predgrad i Ulica Keše Đurovića. Na Draču je rekonstruisana Ulica Slobodana Škerovića, a u toku je rekonstrukcija ulica Spasa Nikolića i Sava Lubarde, gdje će rokovi biti produženi za mjesec dana, zbog specifičnog terena.

Kada je riječ o infrastrukturi za najmlađe izgrađeno je dječije igralište u Ulici Mitra Bakića, Ulici Luke Boljevića, igralište u Ulici Oktobarske revolucije, kao i nova Mikro 020 lokacija.

Kroz akciju Za ljepše lice Podgorice i u ovom dijelu grada su obnovljene fasade u ulicama Kralja Nikole, Bratstva i jedinstva, na objekatima po kojima se Podgorica prepoznaje, poput Metalke, a uskoro i zgrade Šargarepe. Tu su i fasade na objektima u Staroj varoši i na Draču, a rekonstruisani su poligoni na Bulevaru Save Kovačevića, kao i asfaltna podloga terena na Bulevaru Mitra Bakića.

Gradonačelnik je podsjetio da je u projekat modernizacije rasvjete u ovom dijelu grada uloženo 140.000 eura.

"Projekat na koji smo jako ponosni tiče se podrške preduzetništvu na teritoriji Stare varoši, ali i na Draču, jer smo prepoznali obavezu da stara gradska jezgra oživimo i vratimo im stari sjaj. Pored nove infrastrukture, kroz ovaj vidu podrške dali smo 100.000 eura bespovratnih sredstava za razvoj biznis ideja na ovom području“, istakao je Vuković.

On je naglasio da se projekat uređenja Trga Božane Vučinić privodi kraju, da će se graditi podzemna garaža, dok će trg biti povezan sa Ribnicom i biti novi ukras ovog dijela grada.

Gradonačelnik se osvrnuo i na Jusovaču, podsjetivši da je Glavni grad prije godinu dana potpisao ugovor o temeljnoj rekonstrukciji i pretvaranju Jusovače u kreativni hub, sa tadašnjim Ministarstvom kulture. Vrijednost projekta je 1,9 miliona eura, međutim Vlada Crne Gore je u budžetu za ovu godinu opredijelila 18.500 eura, što govori da se još uvijek ne može krenuti u rješavanje pitanja Jusovače.

"Još jedan važan projekat o kojem često govorimo tiče se nastavka izgradnje Bulevara Save Kovačevića i povezivanje sa budućim bulevarom na Starom aerodromu“, kazao je Vuković, dodajući da je u planu izgradnja kružnog toka na Bulevaru Josipa Broza gdje bi ispod pruge povezali Stari aerodrom i ovaj dio grada.

Vuković je naglasio da je za realizaciju ovog projekta, čiji je plan završen, neophodno postići dogovor o eksproprijaciji sa upravom ŽICG, te da će Glavni grad raditi na tome. 

Kada je riječ o planovima za naredni period, gradonačelnik je najavio temeljnu sanaciju Ulice Bratstva i jedinstva, drugi dio Ulice Oktobarske revolucije sa novim parking mjestima, temeljna sanaciju bulevara Mitra Bakića i Save Kovačevića, temeljna rekonstrukcija Ulice Vlada Martinovića, kao regulisanje saobraćaja u pojedinim ulicama. Na samom kraju Vuković kazao da je usvojena odluka o kupovini novih autobusa koje će finansirati Glavni grad i da je u toku modernizacija autobuskih stajališta koja će biti digitalizovana. 

Gradonačelnik Vuković najavio je da je pri kraju projekat nastavka šetališta uz Ribnicu, od Karvera do Doma vojske. Radiće se fazno, a planirano je da se poveže sa Sastavcima.

Građani su istakli da je u ovom dijelu grada u proteklom periodu urađeno mnogo, na čemu su zahvalni, ali su ukazali i na probleme poput nepropisnog parkiranja i nedostatka parking mjesta, kao i atmosferske kanalizacije u pojedinim ulicama na Draču.

Na pitanje u vezi sa poligonom u Staroj varoši, gradonačelnik je podsjetio da je zemljište od 2009. godine u vlasništvu Islamske zajednice, te da do sada nije pronađena alternativna lokacija na kojoj bi ovaj sadržaj mogao biti izgrađen. Predstavnici gradske uprave informisali su zainteresovane građane da će se raditi rekonstrukcija Ulice Đečevića, da je u toku izrada rješenja i da će, kako su mještani željeli, imati autentičan izgled poput ulica u Staroj varoši. Građani su pozdravili namjeru o promjeni režima saobraćaja u Ulici Petra Prlje gdje
se svakodnevno suočavaju sa problemom nepropisnog parkiranja i saobraćajnih gužvi. 

Na sastanku je zaključeno da je aktivnost konsultacija sa sugrađanima izuzeto korisna, da je treba kontinuirano sprovoditi, te da su građani najvažniji partneri gradske uprave, čije će inicijative trasirati put budućeg razvoja mjesnih zajednica “Stara varoš”, “Drač” i “19.decembar”, ali i Podgorice u cjelini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.