Ne postoje precizni podaci o broju dijabetičara u CG
Foto: RTCG

Ne postoje precizni podaci o broju dijabetičara u CG

U Crnoj Gori ne postoje precizni podaci o broju dijabetičara, iako postoji registar čije bi podatke trebalo upotpuniti i ažurirati, rekao je endokrinolog Aleksandar Đogo.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da je genetika od presudnog značaja za dijabetes.

"Međutim, to nasljeđivanje ne možemo shvatiti bukvalno. Ovdje je faktor nasljeđivanja poligenski, postoji više gena koji predisponiraju određenu osobu da dobije dijabetes", rekao je Đogo.

Pojasnio je da je najčešća druga pridružena patologija dijabetesu hipertenzija, odnosno povišen krvni pritisak koji ide zajedno sa dijabetesom.

U doba korone, oboljelim od dijabetesa preporučuje se poštovanje mjera od strane endokrinologa, poput regulacije šećera i ostalih faktora rizika, poput krvnog pritiska i masnoće.

"I u tom slučaju dijabetičari neće biti ugroženi. Dijabetes nije fatalno stanje", rekao je Đogo za TVCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.