Univerzitet Crne Gore dodijelio zvanje počasnog profesora prof. dr Hervigu Šoperu
Foto: UCG

Univerzitet Crne Gore dodijelio zvanje počasnog profesora prof. dr Hervigu Šoperu

Istaknutom naučniku i nekadašnjem direktoru CERN-a, prof. dr Hervigu Šoperu dodijeljeno je zvanje počasnog profesora Univerziteta Crne Gore tajnim glasanjem članova Senata UCG na sjednici kojom je predsjedavao rektor prof. dr Vladimir Božović.

Eskperimentalni fizičar i profesor emeritus na Univerzitetu u Hamburgu, gospodin Šoper, predložen je na inicijativu redovne profesorice Prirodno-matematičkog fakulteta UCG prof. dr Mare Šćepanović. On je svoj život posvetio jačanju misije Naučna diplomatija u nestabilnim geopolitičkim regionima.  

¨Zahvaljujući viziji profesora Šopera, Crna Gora je značajno unaprijedila i izgradila svoj naučni potencijal, kao aktivni učesnik inicijative Međunarodni institut  za održive tehnologije Jugoistočne Evrope (SEEIST). Ova inicijativa, nastala na predlog počasnog profesora,  treba da rezultira izgradnjom Međunarodnog instituta za hadronsku terapiju, koji će biti u jednoj od zemalja regiona. Institut će okupiti naučnike i istraživače  Jugoistočne Evrope u borbi protiv kancera i liječiti pacijente radioterapijom teškim jonima, uz biomedicinska, klinička i druga ispitivanja.¨ saopšteno je sa UCG-a.

Takođe, na sjednici Senata UCG, u akademsko zvanje izabrano je ukupno šest kandidata, po referatima iz Biltena UCG 536, 538 i 540. Imenovane su i Komisija za praćenje inauguracionog predavanja za izbor u akademsko zvanje redovni profesor i Komisija za praćenje javnih, pristupnih i inauguracionih predavanja za izbor u prvo akademsko zvanje - docent. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.