Bratić da objavi kako je razriješila direktore
Vesna Bratić

AZLP najavila i moguće pokretanje prekršajnog postupka

Bratić da objavi kako je razriješila direktore

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama donijela je rješenje kojim se ministarki prosvjete Vesni Bratić naređuje da, između ostalog, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama objavi sva rješenja o razrješenju direktora obrazovnih ustanova, a u suprotnom će protiv nje biti pokrenut prekršajni postupak.

"Naređuje se prof. dr Vesni Bratić - ministarki, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, da otkloni nepravilnosti koje su utvrđene u postupku nastavka inspekcijskog nadzora, obavljenog 22. 10. 2021. godine, a koje su konstatovane dodatkom na zapisnik i to: da subjekt nadzora objavi rješenja i druge pojedinačne akte koji su od značaja za prava, obaveze i interese trećih lica u 2021. godini i da subjekt nadzora objavi informacije po osnovu rješenja kojim je odobren pristup traženim informacijama. Rok za otklanjanje nepravilnosti iz tačke 1 dispozitiva Rješenja je osam dana, od prijema istog", navodi se u rješenju AZLP-a sačinjenog 22. oktobra.

Kako je Pobjedi objašnjeno u AZLP-u, ako se u Ministarstvu ogluše o ovo rješenje, ono što slijedi je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornog lica u tom resoru, odnosno ministarke Bratić.

Prema Zakonu o SPI u dijelu koji se bavi proaktivnim pristupom informacijama propisana je obaveza organa vlasti, odnosno državnog organa, da na svojoj internet stranici objavi, između ostalog, rješenja i druge pojedinačne akte koji su od značaja za prava, obaveze i interese trećih lica, te da ih mora objaviti u roku od 15 dana od dana njihovog sačinjavanja, odnosno usvajanja.

Ministarstvo kojim rukovodi Vesna Bratić poštom je tokom jula ditribuiralo na stotine rješenja o razrješenjima i imenovanjima vršilaca dužnosti direktora osnovnih i srednjih škola širom Crne Gore. Rješenja su bila datirana na 12. jul kada je isticao rok predviđen usvojenim izmjenama Zakona o opštem obrazovanju, što znači da je rok za njihovo objavljivanje, shodno Zakonu o SPI, istekao još u ponedjeljak 26. jula.

Zbog toga je član Savjeta AZLP, čija je jedna nadležnost i transparentnost rada državnih organa, Muhamed Đokaj, krajem jula podnio direktoru te institucije Ivanu Medojeviću inicijativu za pokretanje inspekcijskog nadzora resora Vesne Bratić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.