Kabinet Bečića: Jedan od većih javnih interesa Crne Gore da dođe do objedinjavanja lokalnih izbora
Aleksa Bečić

Kabinet Bečića: Jedan od većih javnih interesa Crne Gore da dođe do objedinjavanja lokalnih izbora

"Predsjednik države u nedostatku argumenata, usled činjenice da u svom reagovanju nije opovrgao ni jedan argument naveden u sinoćnjem istupu predsjednika Bečića, a tiče se objedinjavanja lokalnih izbora, po starom oprobanom receptu prelazi na teren manipulacija baveći se Demokratskim frontom, rekonstrukcijom Vlade i neistinama, poput ove da predsjednik Parlamenta bilo koga uvodi u vlast", saopšteno je iz kabineta predsjednika Skupštine Alekse Bečića.

Kabinet predsjednika Skupštine Crne Gore reagovao je time na današnje saopštenje Kabineta predsjednika povodom najava o odgađanju lokalnih izbora.

"Međutim, kada već govori na temu ulaska DF-a u Vladu, da ga podsjetimo da je upravo on kao premijer Crne Gore prije nekoliko godina pozvao DF da uđe u Vladu. Kada su ga novinari nakon toga pitali da li se šalio, odgovorio je:“Nijesmo se šalili, zaista želimo da širimo koaliciju jer mislimo da bi to bilo u interesu Crne Gore. Smatrali smo da za početak treba obnoviti tu ideju koja je stara nekoliko godina”, poručio je Đukanović", navodi se u reagovanju iz kabineta Bečića.

Pretpostavljaju kako se dodaje u reagovanju, da je isto uslijedilo zbog tada veoma politički idiličnih odnosa predsjednika Đukanovića i predsjednika Srbije, Vučića.

"Nego, da se vratimo na temu objedinjavanja izbora, u vezi sa čim nikako da čujemo odgovor na jednostavna pitanja:

1.Na osnovu koje zakonske norme ste krajem marta prošle godine, desetak dana prije održavanja lokalnih izbora u Tivtu, nakon predaje izbornih lista, donijeli Odluku kojom ste odložili izbore?
2.Da li su tek mjesec dana nakon Vaše martovske Odluke poslanici DPS-a u Skupštini usvojili upravo dopunu Zakona o lokalnoj samoupravi kojom se daje mogućnost da se produži mandat skupštinama opština usled vanredne situacije izazvane korona virusom?
3.Da li ste se 20. juna, kada ste donijeli Odluku o novom datumu održavanja izbora u Tivtu upravo pozvali na Zakon o lokalnoj samoupravi i njegovu dopunu kojim je omogućen produžetak mandata SO Tivat?
4.Da li je OIK Tivat nakon Vaše martovske Odluke o odlaganju izbora desetak dana prije roka za njihovo održavanje, donio Odluku o prekidu svih izbornih radnji, njihovom ostanku na pravnoj snazi i nastavku u avgustu kada su 30. avgusta održani u odloženom terminu zajedno sa drugim lokalnim izborima?
5.Da li je Skupšitna Crne Gore prije 15-ak godina glasovima i poslanika DPS-a dopunila Zakon o lokalnoj samopravi, produžila mandat skupštinama opština i predsjednicima opština, kako bi se objedinili lokalni i parlamentarni izbori?
6.Gdje to piše da predsjednik države ili bilo koji građanin može da krši obaveze utvrđene zakonima koje usvaja najviši zakonodavni dom u zemlji?", pitaju iz kabineta Bečića.

Dodaju da je jedan od većih javnih interesa Crne Gore u ovom trenutku da dođe do objedinjavanja lokalnih izbora i da u narednih šest mjeseci nemamo četiri odvojena izborna procesa.

"To je interes svakom dobronamjernom građaninu koji želi stabilnost i koji se bori protiv ekstremizma, podjela, tenzija i primitivizma. Nema ovdje bilo kakve selekcije, jer da je parlamentarna većina htjela kalkulaciju ostavila bi da se izbori u Beranama održe mjesec i po dana prije održavanja izbora u Podgorici. Međutim, prema svima isti aršini, isti odnos i prema vlasti i prema opoziciji, jer scene koje smo gledali u brojnim izbornim kampanjama na lokalnom nivou u proteklim mjesecima i godinama ne želimo nikada više da se ponove. Crnoj Gori treba smirivanje tenzija i smanjenje polarizacije. To žele građani, to žele naše evropski prijatelji", zaključuje se u saopštenju kabineta Bečića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.