Blažić: Nema pravnih smetnji da članovi DIK-a izaberu predsjedavajućeg
Đorđije Blažić

Blažić: Nema pravnih smetnji da članovi DIK-a izaberu predsjedavajućeg

Nema pravnih smetnji da članovi Državne izborne komisije (DIK) izaberu predsjedavajućeg tim tijelom, kazao je dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić, navodeći da Komisija ne smije da stane sa radom.

Blažić je za Pobjedu kazao da je neizbor predsjednika DIK-a, nažalost, odraz institucionalne krize.

On je dodao da to ne bi smjelo da bude pravna smetnja za normalno funkcionisanje izbora, a samim tim i DIK-a.

Blažić je naveo da nedostatak izbora predsjednika DIK-a, u ciljnom tumačenju normi Zakona o izboru odbornika i poslanika, svakako jeste personalni nedostatak te institucije, ali on ne bi trebalo da bitno utiče na buduće izborne procese.

“Ukoliko se u međuvremenu, do izbora, ne izabere predsjednik DIK-a, ne vidim pravnih smetnji da članovi Komisije izaberu između sebe „predsjedavajućeg“ DIK-om, koji je samo prvi među jednakima u DIK-u i koji rukovodi radom tog organa u izbornom procesu”, kazao je Blažić.

Kako je kazao, blokada rada organa vlasti ili DIK-a bi imala za posljedicu blokadu funkcionisanja društvenog života, a konkretno i posljedicu uskraćivanja prava građanima da ne mogu da ostvaruju svoje biračko pravo i biraju lokalna predstavnička tijela.

“U tom ciljnom tumačenju normi zakona jasno je da zakonodavac kada je zakonom uređivao pravni položaj DIK-a, nije imao za cilj da blokira instituciju i izbore, već naprotiv, da obezbijedi funkcionisanje sistema”, rekao je Blačić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.