Vlasnik brze hrane dodavao prah maka da bi izazvao zavisnost kod mušterija
Ilustracija

Vlasnik brze hrane dodavao prah maka da bi izazvao zavisnost kod mušterija

Vlasnik kineske tezge s brzom hranom nedavno je uhapšen nakon što je priznao da je u svoje jelo dodavao prah od ljuske maka kako bi se na njegovo jelo navukle mušterije.

Očigledno je da je anonimni uzbunjivač nedavno gledao video snimke upozorenja o javnoj bezbjednosti o sumnjivim biznismenima koji su im hranu začinili ljuskama maka kako bi im izgledali ukusnije, pa se zapitao da li štand sa hranom od kojeg su ukusni ljuti rezanci toliko volio radi istu stvar.

Kako se ispostavilo, oni su zapravo dodavali rezance u prahu od makove ljuske, kako bi od njih bukvalno stvorili zavisnost, kao način za povećanje poslovanja.

Podstaknut PSA-om koju je gledao na TV-u i popularnošću vrućih rezanaca koje su on i drugi stalni kupci toliko voleli, uzbunjivač je donio uzorak ukusnog jela policiji na testiranje, a rezultati su pokazali da sadrži visok nivo papaverina, narkotin i druga neobična jedinjenja.

Policijska stanica Lunan sarađivala je sa Brigadom za ispitivanje životne sredine u oblasti hrane i ljekova kako bi izvršila potpuni pretres štanda sa hranom i zaplijenila veliki lonac ulja čilija za koji je kasnije utvrđeno da je prekriven supstancama dobijenim od maka.

"Začinjeno čili ulje je prošarano prahom od makove ljuske, što mu čini znatno bolji ukus. Hladno jelo sa rezancima u cjelini ima ukusniji ukus, ali ova hrana može izazvati zavisnost i dugoročno predstavlja opasnost po zdravlje", rekao je novinarima policajac Zhang Kaoshan.

Kada se suočio sa policijom, vlasnik štanda sa hranom, mještanin po imenu Li, nije imao drugog izbora nego priznati da je svoje čili rezance posipao prahom od makove ljuske, objašnjavajući da je to jedini način da se oporavi od udara uzrokovanog pandemijom korone, jer je izgubio je većinu svojih kupaca tokom zatvaranja, pa je mislio da je stvaranje zavisnosti o njegovim rezancima način da se njegov posao brže oporavi o posljedica pandemije

Tako je ovaj preduzetnik je čuo da dodavanje ljuske maka u začine može izazvati zavisnost kupaca, pa je pitao trgovce začinima da li dodaju ljuske maka u svoje proizvode. Nakon toga, trgovac začinima prodao mu je začin koji sadrži sastojke maka, a Li je kuvao posebne začine koje je kupio sa čilijem i sojinim uljem, odnio ga u svoju prodavnicu kao tajno ulje čilija i pomiješao sa hladnim rezancima. Posao mu je brzo napredovao.

Ubrzo je dnevni profit na tezgi sa hranom porastao za oko trećinu, a čili ulje od čilija postalo je osnovni sastojak. Nažalost pohlepnog vlasnika, osumnjičen je za proizvodnju i prodaju otrovne i štetne hrane i suočava se sa zatvorom.

Inače opijumski mak, prerađuje se u opijum koji izaziva zavisnost, ali njegove djelove očigledno koriste kineska prehrambena preduzeća kako bi njihova jela učinila zavisnijim, a time i povećala poslovanje kao i potražnju mušterija.

Prema statistikama medija, od 2020. do aprila ove godine bilo je 155 krivičnih predmeta koji se tiču ilegalnog dodavanja opijumskog maka u hranu. Henan, Guizhou i Jiangsu bile su tri "najbolje" rangirane provincije po broju ovih slučajeva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.