Irački premijer preživio napad dronom na njegovu rezidenciju
Mustafa al Kazimi

Irački premijer preživio napad dronom na njegovu rezidenciju

Irački premijer Mustafa al Kazimi nepovrijeđen je noćas posle "neuspjelog atentata" dronom upućenim na njegovu rezidenciju u strogo čuvanoj Zelenoj zoni u Bagdadu, saopštila je njegova kancelarija.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad i ne zna se da li je u njemu bilo povrijeđenih ni koja je razmjera materijalne štete.

Prema premijerovoj kancelariji dron sa eksplozivom pokušao je da pogodi rezidenciju premijera u neuspjelom pokušaju ubistva.

"Dobro sam, hvala Bogu i pozivam na smirenost i uzdržanost svih, radi dobrobiti Iraka“, napisao je premijer Kazimi na Tviteru.

Nešto ranije dva bezbjednosna izvora potvrdila su za Frans pres da je "raketa“ pala na kuću Mustafe al Kazimija u Zelenoj zoni, kvartu koji je posebno zaštićen u centru Bagdada i gdje se takođe nalazi američka ambasada i zgrade vlade.

Posle napada bezbjednosne snage su u velikom broju raspoređene unutar Zelene zone i oko nje, naveo je jedan bezbjednosni izvor.

Napadi na Zelenu zonu stalno se ponavljaju, tako su 31. oktobra u središte zone pale tri rakete, ali nije bilo povrijeđenih.

Ovaj napad na Kazimija koji je na vlasti od maja 2020. događa se u vrijeme kada Irak prolazi kroz jake političke tenzije vezane za prijevremene parlamentarne izbore održane 10. oktobra.

Grupa Hašd al Šabi, uticajna koalicija biviših pripadnika proiranskih paravojnih snaga osporava rezultate izbora. Njeno političko krilo je izgubilo veliki broj mjesta u parlamentu prema preliminarnim rezultatima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.