Pranje patika u mašini za veš možda nije najpametnija ideja
Ilustracija

Stručnjak za čišćenje poručio

Pranje patika u mašini za veš možda nije najpametnija ideja

Najlakši i najbrži način pranja patika jeste ubacivanje u mašinu za veš – zaboravimo na njih nekih sat vremena, a izađu kao nove. Stručnjak i vlasnik jedne firme za čišćenje, Vil Lankston otkrio je zašto to možda i nije najpametnija ideja.

"Savjetujem da ne perete tako patike te da ih nikako ne stavljate u sušilicu. Toplina može zgužvati patike i uništiti lijepak koji ih drži. Sušilica takođe može smanjiti patike u zavisnosti od materijala od kog su napravljene. Najbolji je način čišćenja lagano brisanje vlažnom krpom“, kaže.

Lankston takođe savjetuje stavljanje teniske loptice u sušilicu, ako želite mekane peškire, prenosi Večernji list.

"Ako želite da vam peškiri, kaputi ili jastuci budu mekani, stavite tenisku lopticu u sušilicu zajedno s njima. Osim što će sve biti mekano i glatko, zahvaljujući teniskoj loptici sve će se brže osušiti“.

Vil je uz savjete i "srušio“ jedan mit o ubijanju bakterija.

"Previše praška za pranje veša može stvoriti probleme kao što su mrlje na odjeći, smrad u mašini i duže sušenje odjeće. Također, pranje rublja na visokoj temperaturi ne ubija bakterije – stavite izbjeljivač na bazi hlora“, savjetuje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.